Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
På Hvitfeldtska bodde vi + samtal
Datum: Fre 21 apr, 2023

Fler visningar av På Hvitfeldtska bodde vi hittar du här>>
___

Femton rullar svartvit film gömda i en kastrull ramar in känslostark dokumentär om Hvitfeldtska och händelserna som förändrade Göteborg för alltid. Visningen av På Hvitfeldtska bodde vi följs av ett samtal med regissören Nils Petter Löfstedt, Santiago Troche, Emil Jensen och moderator Jenny Maria Nilsson.

EU-toppmötet i Göteborg 2001. Nils Petter Löfstedt har med sig sin kamera och en dröm om att bli fotograf. Han bor med sin vän på Hvitfeldtska gymnasiet som används som övernattning för tillresta men på morgonen spärrar polis av skolan. 10 timmar senare är dramat över och 459 personer grips. Gömt i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film.

Nu, tjugo år senare söker Nils Petter upp några av de som fastnat på hans bilder. Det som fick namnet Göteborgskravallerna har satt djupa spår och flera av dem har inte pratat om det som hände. Förrän nu.

SAMTAL
Efter visningen välkomnas publiken till ett samtal med artisten Emil Jensen som var en av de instängda på Hvitfeldtska, Santiago Troche som filmade utanför gymnasiet, ett material som förekommer i filmen, och regissören Nils Petter Löfstedt. Modererar gör journalisten Jenny Maria Nilsson. Samtalet kommer bland annat att röra sig kring hur ”ögonblick” i tiden får inflytande över människor som håller på att formas som vuxna. Det kommer också att handla om dokumentärfilmarens möjligheter att lyfta något ur passerad tid och tillvarons kaos för en mer klarsynt betraktelse, och hur det kan påverka både enskilda och historieskrivning. Det kommer också att finnas tid för publikens frågor.

UTSTÄLLNING
I samband med premiären av På Hvitfeldtska bodde vi öppnar en utställning på Panora med fotografier som Nils Petter Löfstedt tog i Göteborg 2001. Vernissage fre 21 april kl 17! Läs mer här>> 

___
TIPS PÅ LÄSNING
Nils Petter Löfstedt ger aktivisterna röst – 22 år senare – Artikel i Sydsvenskan, 1 feb 2023
I På Hvitfeldtska bodde vi förvandlas lagomlandet Sverige till något annat – Artikel i filmtidskriften FLM, 1 feb 2023
Minnen från när en annan värld var möjlig – Artikel i Arbetaren, 8 mars, 2023
”Det var mig polisen såg innan de slog till” – Artikel i Aftonbladet, 9 mars 2023

___
Missa heller inte Göran du Rées Skotten på Vasaplatsen 24 april>> och Stefan Jarls och Lukas Moodyssons Terrorister den 25 april>> 


FOLKETS BIO – 50 ÅR MED DOKUMENTÄRFILM PÅ BIO
Folkets Bio har varit Sveriges ledande distributör av dokumentärfilm i 40 år och först de senaste 10 åren har fler distributörer dokumentärer i sina kataloger, vilket är glädjande. Panora är en av landets främsta visningsfönster för dokumentärer. 2022 visades 129 långa dokumentärer och runt 100 korta. Kommande dokumentärer att se fram emot på bion är Good Life, Dosed: The Trip of a Lifetime, Little Richard: I Am Everything, Låt älven leva och Tantura (Al Nakba dagen 15/5).

Visningen av På Hvitfeldtska bodde vi med panelsamtal är en del av Folkets Bios 50-årsjubileum.

Datum: Fre 21 apr, 2023

BILJETTPRIS: 130 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Nils Petter Löfstedt
År: 2023
Längd: 74 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 11 år
Visa på IMDb

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Stavro Filmproduktion, ABF Malmö

Event & specialvisningar