Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Porträtt av en kvinna i brand – Förhandsvisning och 4-årsjubileum för Historiskan
Datum: Lör 7 dec, 2019

Välkomna till en kväll där systerskapet står i fokus och där vi firar tidningen HISTORISKANS 4-årsjubileum!

Sedan december 2015 har Historiskan utkommit med fyra välmatade nummer per år. Historiskan är en modern och genusmedveten historietidning som sätter kvinnorna i fokus. Här varvas kvinnohistoriska milstolpar och berömda begivenheter med mindre bekanta, men icke desto mindre viktiga, personer och händelser.

Denna kväll samlar vi några av Malmös fantastiska kvinnliga initiativ inom musik, hantverk, design och mycket mer och drar till med en festlig basar perfekt för mingel och julklappsshopping! Vi bjuder på dryck och enklare förtäring. 

Avsluta kvällen med förhandsvisningen av PORTRÄTT AV EN KVINNA I BRAND 

Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

Céline Sciamma ("Water Lilies", Un Certain Regard Cannes 2007; "Tomboy", Jurypriset Berlin 2011; "Girlhood", öppningsfilm Directors' fortnight Cannes 2014; "Mitt liv som zucchini", Directors' fortnight Cannes 2016, Cesar Award för bästa manus) återförenas med den prisbelönta skådespelerskan Adèle Haenel i ett intimt och djuplodande kostymdrama som tävlade om Guldpalmen i Cannes 2019.

DELTAGARE

DOTTERBOLAGET Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno- och transseparatistiskt serieskaparnätverk med syftet att motarbeta de patriarkala strukturer som fortfarande genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. 

ÅTERFUNNET - ÅTERVUNNET Carin Bräck Carin Bräck driver Återfunnet - Återvunnet där hon gör necessärer, börsar, cigarettfodral av gamla tygstuvar samt smycken av gammalt porslin och gamla skrivmaskinstangenter. 

NOT YOUR DOLL boken av Petra Löfmarck Petra Löfmarck är dockmakare, konstnär och scenograf. I sin bokdebut har Petra bokstavligen skapat en hel värld åt sextonåriga Nora. En miniatyrvärld där en tandpetare blir en pensel, en hörsnäcka blir ett duschhandtag, ett kryddburkslock blir en golvbrunn. 

BY WOMEN STORE Sanna-My Engen By Women store är en hyllning till alla kreativa kvinnor som skapar produkter för hem och människor. Det är produkter som inspirerar till en livsstil mer gynnsam för ett hållbart klimat. Hos By Women store finns både nyproducerade produkter men även en del second hand. 

POW STUDIO Ida Tengvall Örhängena som dammar bort smuts och dålig energi från dina axlar! Lätta i vikt är POW det självklara statement örhänget som adderar WOW till din outfit. 

THE CLAY LAB Stella Brudin På The Clay Lab hittar ni kurser och event men också keramik tillverkad på plats. All keramik är handgjort och unik, klassiskt konsthantverk med en tvist.

MUSIK AV CECILIA NORDLUND Cecilia Nordlund & Fullmånen Från Helvetet är Cecilia Nordlund & Fullmånen Från Helvetet är sångerskan och gitarristen Cecilia Nordlunds soloprojekt. Musiken är eftertänksam och mörk, med en experimentell oljudsbild som är sträv, skör och vacker på samma gång. 

Datum: Lör 7 dec, 2019

TID
Basar med dryck och enklare förtäring på Panora: kl. 18.00 - 20.00
Förhandsvisning av Porträtt av en kvinna i brand: kl. 20.00

BILJETTPRIS
Basar: Fri entré
Förhandsvisning av Porträtt av en kvinna i brand: 110 kr

FILMFAKTA
Regissör: Céline Sciamma
Land: Frankrike
År: 2019
Längd: 119 minuter
Språk: Franska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Adèle Haenel, Noémie Merlant, Valeria Golino
Premiär: 13 dec

Arrangör: Folkets bio Malmö, ABF Malmö och Historiskan

Event & specialvisningar