Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Stödvisning för Belarus: Lyubov – Kärlek på ryska
Datum: Ons 16 sep, 2020

I ett samarbete mellan TriArt Film, Svenska PEN och filmens svenska regissör, Staffan Julén arrangeras stödvisningar av LYUBOV – KÄRLEK PÅ RYSKA där intäkterna går till stöd åt offren för regimens repression och våld mot de fredliga demonstranterna i Belarus. Visningen inleds av Per Bergström från Svenska PEN.

Filmen bygger på de intervjuer om kärlek som Svetlana Aleksijevitj genomförde i Ryssland och Belarus under åren 2014–2017. Inför inspelningen förklarade Aleksijevitj att det enda som nu kändes meningsfullt för henne att undersöka var kärleken eftersom språket och kulturen var förgiftat av makthavarnas hatretorik. Nu tre år efter filmens premiär skakar Lukashenkas regim i sina grundvalar samtidigt som styrkan i folkets fredliga demonstrationer ökar för var dag som går.

Aleksijevitj som skyr barrikader och revolutionsromantik har dock aldrig sparat på orden vad gäller hennes avsky för diktaturen. Trots ökat hot från regimen väljer hon att stanna kvar i Belarus. Hon är ett stöd och föredöme när det gäller eftertanke, förnuft och kritiskt tänkande i ett långsiktigt och hållbart arbete för demokrati och rättvisa.

Intäkterna från filmvisningarna, digtialt och på biografer runt om i Sverige, går till en insamling som ger de drabbade och deras familjer hjälp med grundläggande behov som betalning av böter, tillgång till advokater, försörjningshjälp för drabbade familjer samt välbehövligt medicinskt stöd till de skadade.

LYUBOV – KÄRLEK PÅ RYSKA
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj fångar kärleken i den ryska folksjälen. Som förarbete till sin nästkommande bok reste Svetlana Aleksijevitj under flera år runt i Ryssland och Vitryssland för att undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek. En, som hon menar, akut bristvara i dagens samhälle. Dokumentärfilmaren Staffan Julén fanns vid hennes sida och skildrar en arbetsprocess driven av lika delar politiska, konstnärliga och humanistiska drivkrafter.

Datum: Ons 16 sep, 2020

BILJETTPRIS: 100 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)
Intäkterna går till stöd åt offren för regimens repression och våld mot de fredliga demonstranterna i Belarus.

FILMFAKTA
Regissör: Staffan Julén
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 93 minuter
Språk: Ryska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Medverkande: Svetlana Aleksijevitj

Arrangörer: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö och TriArt Film

Event & specialvisningar