Södra Sveriges största arthousebiograf!

Sven Blume presenterar: Lewerentz (work in progress) + Det krokiga och det raka
Datum: Ons 27 sep, 2023

Möt regissör Sven Blume som visar klipp och berättar om sin kommande dokumentära långfilm Lewerentz om Sigurd Lewerentz, en av historiens mest omtalade och mytomspunne arkitekter. Efter work in progress visar Blume sin prisvinnande film Det krokiga och det raka – en film om arkitekten Carl Nyrén. Detta event ingår i Panoras filmserie Malmö på film – en stad i förändring som är en del av det publika programmet i Malmö in the making.

LEWERENTZ
Vi träder in i en mörk byggnad. Ljudet, stämningen, rummet tar oss bort från vardagen och drar oss in i en annan tid. Öppnar oss för andra tankar. Vi är fångna i Lewerentz värld.

Sigurd Lewerentz omtalas som en rockstjärna, bland arkitekter runtom i världen. Det är ytterst få arkitekter genom historien som tar sig an de stora frågorna om vad det innebär att vara en modern människa. Hans verk väcker kraftfullt våra djupaste och mest arkaiska kulturminnen.

Lewerentz arkitektur går att finna runtom i Sverige men framförallt i Skåne. I Malmö finns Östra Kyrkogården, en tävling han vann på 10-talet och sedan jobbade med fram till 1969. Förutom landskapet finns här bland annat fyra kapell, krematorium samt den radikala betongbyggnaden Blomsterkiosken, vilket blev hans sista byggnad att uppföra. Han var en av arkitekterna bakom den pampiga Malmö Opera som invigdes 1944. I Skåne finns även den världsberömda tegelkyrkan St Petri i Klippan, invigd 1966 samt den funktionalistiska Villa Edstrand i Falsterbo från 1937. Under Lewerentz senare år i livet bodde han i Skåne, först Skanör sedan i Lund.

Lewerentz undvek att synas i media. Hans omständliga arbetsmetoder och kompromisslöshet orsakade återkommande konflikter som påverkade hans liv dramatiskt. Han ville inte bli filmad eller intervjuad, men i Mariana Manners källare i Lund ligger en tidigare okänd skatt. Här finns filmrullar och ljudband som arkitekt Bernt Nyberg spelade in med Lewerentz under hans sista levnadsår. Lewerentz gestalt uppenbaras, rösten talar till oss och vi kommer allt närmare personen Sigurd.

Filmen om Lewerentz är nu under klippning och beräknas få sin premiär under våren 2024.

DET KROKIGA OCH DET RAKA - EN FILM OM ARKITEKTEN CARL NYRÉN
Carl Nyrén kallades ”ljusets och enkelhetens mästare” men för filmaren Sven Blume var han framförallt morfar Calle. I dokumentären, som belönades med Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2022, försöker Sven lära känna sin morfar arkitekten.

Carl Nyréns hus finns väl representerade runtom i Sverige. I Malmö ritade han Lärarhögskolan, vilket blev hans stora genombrott och som även belönades med Kasper Salin-priset 1965. I centrala Lund ritade han Västerkyrkan, som invigdes samma år.

Under hela sin karriär filmade Carl ofta och gärna med sin egen 8mm kamera. Sven hittar även en flera timmar lång intervju med Nyrén som gjordes mot slutet av hans karriär, ett stort antal stillbilder, skisser, ritningar samt familjens videoinspelningar från senare år. Beskrivningar av Carls arbete blandas med dråpliga historier berättade med glimten i ögat. Carl berättar om sina misstag och svagheter varvat med strategier för att få husen genomförda så som han ville.

Historierna, filmerna, ritningarna och minnena bildar ett personligt lapptäcke av Carl Nyréns hela liv och verk. Det hjälper Sven att komma närmare och förstå sin morfar när han ger sig ut på en resa till några av Carls byggnader runt om i Sverige. I byggnaderna lever en del av morfar Calle kvar. Arkitekten Carl Nyrén tar form i det nyfikna barnbarnets kameralins. Och allt är inte som Sven förväntat sig.

Datum: Ons 27 sep, 2023

Fri entré!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan visningen börjar. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA – LEWERENTZ
Regi: Sven Blume
Producent: William Johansson Kalén
Klipp: Eva Hillström
Foto: Sven Blume & Per Kristiansen
Kompositörer: Emma Nordenstam och David Svedmyr
Ljud: Theodora Flygt
Produktionsbolag: Laika Film & Television AB
Samproduktion: SVT, K special samt Film Stockholm AB
Premiär: Våren 2024

FILMFAKTA – DET KROKIGA OCH DET RAKA 
Regi: Sven Blume
Land: Sverige
År: 2021
Längd: 58 min
Språk: Svenska
Textning: Otextad
Genre: Dokumentär
Produktion: Laika Film & Television Andreas Rocksén, en samproduktion med SVT samt YLE, DR och NRK.

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar