Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Till sista andetaget
Datum: Ons 5 okt, 2022

Vi hyllar franska nya vågens grundare Jean-Luc Godard, som nyligen gick bort, med att visa hans filmer Sympathy for the Devil, Till sista andetaget och Leva sitt liv på stora duken. Legendstatus har följt Godards debutfilm Till sista andetaget alltsedan den gick upp på biograferna 1960. 

En småkriminell man tar impulsivt klivet över till grövre brott genom att skjuta en motorcykelpolis i samband med en bilstöld. Men trots att han nu är efterlyst har han svårt att fokusera på annat än att charma en ung utbytesstudent så att hon ska följa med honom på en tripp till Italien.

I ett svep gjorde Till sista andetaget rent hus med filmens stil- och berättarkonventioner. På kuppen skapade den givetvis ett helt batteri nya stilar och bildade skola för franska nya vågen samt fler andra generationer filmmakare som kommit i dess efterföljd. Popkulturella tidsmarkörer, jump cuts, långa tagningar med rörlig kamera (innan det egentligen var ett praktiskt alternativ), användning av befintliga ljuskällor istället för artificiella – listan på allt innovativt Godard och fotografen Raoul Cotard skapade i den här filmen är omfattande. I kombination med de karismatiska stjärnor man fann för att spela det unga narcissistiska och cyniska kärleksparet fångade man effektivt samtidens antiauktoritära stämningar. Jean-Paul Belmondo och Jean Seberg kom att vara själva definitionen av coolhet för lång tid framöver.

”Nattens ultimata film noir noir noir…” – Time Out

”Filmen är på samma gång lekfull och på blodigt allvar. Godard kan aldrig motstå att parodiera men är också ärlig i sin avsikt att dekonstruera filmens uttryckssätt. Bild och ljud skapar mening, dock ej på traditionellt vis.” – Derek Malcolm, The Guardian

___
Artikel i Sydsvenskan 13/9 2022: "Godard förändrade filmhistorien och gav publiken huvudvärk"

Datum: Ons 5 okt, 2022

BILJETTPRIS: 120 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Jean-Luc Godard
Land: Frankrike
Originaltitel: À Bout de souffle
År:
1960
Längd: 90 minuter
Språk: Franska
Textning: Svenska
Genre: Drama, Klassiker, Thriller
Skådespelare / Medverkande: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger
Visa på IMDb

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar