Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Tom of Finland Förhandsvisning med inledning
Datum: Fre 24 feb, 2017

Panora bjuder in till en exklusiv förhandsvisning av TOM OF FINLAND på Sverigefinnarnas dag!

Visningen inleds av Björn Fritz, lärare i konsthistoria vid Lunds universitet, inom konst, arkitektur och design efter år 1800. Björn har bl a skrivit om den manliga homosexuella kroppen i kulturen samt besitter sakkunskap om fotografi och samtidskonst.

Sverigefinnarna utgör idag den största av Sveriges fem nationella minoriteter, det vill säga finsktalande invandrare från Finland. Antalet personer med denna bakgrund uppgår till drygt en halv miljon människor. På sverigefinskt initiativ har den 24 februari angetts som Sverigefinnarnas dag i Svenska Akademiens almanacka, från och med 2013. Det är den dag då den finländske folklivsforskaren Carl Axel Gottlund föddes, 1796. 

På Panora uppmärksammar vi högtiden den 24 februari med en exklusiv förhandsvisning av Dome Karukoski film TOM OF FINLAND. En film som är baserad på den verklige Touko Laaksonens spektakulära liv. Från det krigshärjade Finland via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis, och hur hans bilder uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män.

Förhandsvisningen av TOM OF FINLAND ingår i FINSK VÅR på Panora. Under 2017 firar Finland 100 år som självständig stat och för att fira detta jubileum har vi laddat vårens bioprogram med extra många filmer från vårt grannland i öst. 2017 är även det första året som Finland tillåter samkönade äktenskap (den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft i mars 2017).

TOM OF FINLAND 
Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet i fredstid visar sig lika tuff. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko. Att uttrycka kärleken öppet leder till trakasserier och straffpåföljder. Men under pseudonymen "Tom of Finland" finner hans åtrå och längtan ett uttryck i homoerotiska läderfantasier. Toukos kontroversiella konst blir en väg till frigörelse, såväl för honom personligen som för gaycommunityt i stort.

Filmen är regisserad av en av Finlands främsta regissörer, flerfaldigt Jussi-belönade Dome Karukoski, vars tre senaste filmer haft världspremiär på filmfestivalen i Toronto, och som har förärats en plats på Varietys Top 10 Directors To Watch-lista. Dome Karukoski har genom sitt regissörskap utforskat sprickor i det finska samhället även tidigare, kanske tydligast i "Lejonhjärtat" (2013), där den finska nazisten Teppo försöker lämna sitt förflutna. 

Världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival 2017!

TOM OF FINLAND websida >> 
TOM OF FINLAND Facebook >> 

Datum: Fre 24 feb, 2017

kl 18:30

FILMFAKTA
Regissör: Dome Karukoski
Land: Finland, Sverige
År: 2017
Längd: 115 minuter
Språk: Finska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Seumas F. Sargent m fl
Premiär: 3 mar
IMDb: Se filmen på IMDB 

Biljettpris: 100 kr

Facebook-event >> 

Arrangör: Folkets Bio Malmö i samarbete med Nonstop Entertainment och ABF Malmö.

Event & specialvisningar