Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Turksib med Bronnt Industries Kapital
Datum: Lör 28 jul, 2018

Stumfilm med livemusik.

Den ryska stumfilmsdokumentären TURKSIB (1929) visas med specialskrivet elektro-akustiskt soundtrack komponerat av Guy Bartell och framförs live av gruppen BRONNT INDUSTRIES KAPITAL. Såväl filmen som musiken är suggestiv och andas modernism.

TURKSIB är en av de vackraste dokumentärerna som någonsin filmats. Propagandafilmen från 1929 är ett episkt verk som poetiskt fångar den osannolika byggnation av en järnväg genom en av världens de mest ogästvänliga öknar. Dessutom ett filmhistoriskt banbrytande mästerverk när det gäller bildkomposition och klipp-teknik. Ett ovärderligt stycke filmhistoria, som ger en inblick i hur dåtidens konst och kreativitet förvaltades och framfördes i kommunismens namn. 

BRONNT INDUSTRIES KAPITALs elektroakustiska livemusik är ett perfekt komplement till filmens dramaturgi. Pastorala solomelodier, central-asiatiska drones, delikata ensemblestycken och drivande trumrytmer vävs ihop till dynamisk och strak filmmusik som framförs live.

Turksib är namnet på järnvägsförbindelsen som byggdes för att sammanlänka Turkestan och Sibirien. Ett imponerande projekt för ingenjorskonsten, men som under hela sin existens har kommit att leva i skuggan av sin systerspårförbindelse Transsibiriska järnvägen - Transsib. Turksib byggdes 15 år senare än Transsib, den är avsevärt kortare, den trafikeras inte lika mycket av passagerartåg och turismen är liten på de karga stäpperna i centralasien.

Turkestan–Siberian Railway - Turk-Sib (wikipedia) >> 
Bronnt Industries Kapital websida >> 

Utomhusbio med Sommarscen >> 

Datum: Lör 28 jul, 2018
Tillhör: Utomhusbio

kl 22:00

UTOMHUSBIO I ELLSTORPSPARKEN
Plats-info >> 
Fri entré

FILMFAKTA
Regissör: Victor Turin
Land: CCCP
År: 1929
Längd: 78 minuter
Språk: Stumfilm
Textning: Textskyltar på engelska
Genre: Dokumentär
IMDb: Se filmen på IMDB 

Arrangör: Sommarscen Malmö, Folkets Bio Malmö.

Årets UTOMHUSBIO i Malmö >> 

Event & specialvisningar