Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Under the Sky of Damascus
Datum: Ons 24 apr

Vardagen i Syrien präglas inte bara av åratal av krig utan också av internaliserad kvinnofientlighet och våld mot kvinnor både inom familjen och på arbetsplatsen. Det diskuteras inte, och trakasserier verkar vara ett vanligt uttryck för auktoritet. Många kvinnor patologiseras och läggs in på psykiatriska avdelningar och även extrema övergrepp rapporteras sällan.

I Damaskus samlas ett kollektiv av unga kvinnliga skådespelare för att undersöka ämnet. De planerar att använda otaliga kvinnors rörande anonyma vittnesmål för att skapa en teaterpjäs som kommer att bryta tabun. Men Eliana, Inana, Farah, Grace och Souhir möter motstånd – från sina familjer och till och med under diskussioner inom gruppen. När deras feministiska projekt plötsligt stöter på oväntade hinder sätts deras entusiasm på sitt tuffaste prov hittills.

Den syriska duon Talal Derki och Heba Khaled regisserade sin film tillsammans med Ali Wajeeh på distans från sin exil i Berlin. I filmens kommentarsröst sätter Heba Khaled bilderna och förtrycket av syriska kvinnor i sitt sammanhang och gör jämförelser med sin egen historia och med skådespelaren Sabah Al Salems.

Filmvisningen följs av Q&A.

Datum: Ons 24 apr

Kl 21.00 – 23.00

BILJETTPRIS: 90 kr (ordinarie), 75 kr (student/pensionär/MAFF-medlem)

FILMFAKTA
Regissör:
Heba Khaled, Talal Derki, Ali Wajeeh
Land: USA, Danmark, Tyskland, Syrien
År: 2023
Längd: 88 min
Språk: Arabiska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Visa på IMDb

Arrangör: Malmö Arab Film Festival

For program in english, see Malmö Arab Film Festivals web page>>

Event & specialvisningar