Södra Sveriges största arthousebiograf!

Cinerama Festival
Datum: Tis 20 – sön 25 okt, 2015

En mini-festival som presenterar 4 av filmerna som producerades i det unika filmformatet CINERAMA!

Scrolla ner för att se information om filmerna.

CINERAMA är en milstolpe i filmhistorien. Tänk bara på alla Scopes, Ramas och Visions som filmindustrin har matat oss med under de senaste 60 åren. De stammar alla från Cineramas inverkan. Alla filmbolagen försökte kopiera Cinerama. Sälja biobiljetter i stor stil. Var gång vi går på bio ska vi tänka på Cinerama när vi tittar på en film i Panavison, Cinemascope eller vidfilm. Det var Cinerama som tog publiken från den trygga miljön i 4:3 med optiskt monoljud, ut i 146 graders synvinkel på gigantiska dukar med ett fantastiskt 7-kanals stereospår. Det var framtiden 1952, och det är mer än 60 år sen! Filmtekniken har vi fortfarande med oss och den utvecklas snabbare än någonsin med 4K, Dolby Atmos och IMAX Digital för att bara nämna några. Och vi kan idag köpa välvda TV-apparater - allt går tillbaka till 1952, när Lowell Thomas proklamerade "Ladies and Gentlemen, THIS IS CINERAMA".

Filmerna har blivit speciellt formaterade i Smilebox® Simulated Curved Screen - en elektronisk process som återger filmen som den ursprungligen såg ut på en djupt välvd duk. Smilebox® fungerar på alla välvda och platta duktyper, oavsett storlek.

David Strohmaier har regisserat och övervakat hela processen med att restaurera hela biblioteket av Cineramafilmer under de 5-6 år det har tagit. Randy Gitsch har tagit ut copyright på de nya re-master-utgåvorna och Tom March har producerat.

Strohmaier och Gitsch har samarbetat sedan 2002, då de tillsammans producerade den definitiva berättelsen om tre-panel Cineramas historia, "Cinerama Adventure". I nära samarbete har de rest över hela USA och Europa och presenterat de nya versionerna av filmerna. Alla titlarna är ommastrade i 2K, med det ursprungliga 7-kanalsljudet ommixat till 5.1, och finns tillgängliga på DCP.

Med få undantag har de flesta av de här filmerna inte visats offentligt på mer än 50 år, eftersom det i original kräver ett mycket omfattande projektionssystem med 3 projektorer och en dubber för att spela det imponerande 7-kanals ljudspåret. Ingen av de ursprungliga biograferna existerar längre.

Mera information om filmerna och festivalen:
www.biografmuseet.dk/bibliotek/festival/2015_cinerama/se/index.htm

Arrangeras i samarbete med Cinemateket i Köpenhamn och ABF Malmö.
Tack till Randy Gitsch, David Strohmaier, Anders M Olsson, & Thomas Hauerslev.

Event & specialvisningar