Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Exfrun

Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man. Med lika delar humor och allvar berättar EXFRUN om tre relationer och tre kvinnor, där flickvännen, frun och exfrun samsas i en träffsäker satir om livets gång – från nyförälskelse till skilsmässa.

"Idén till EXFRUN kommer från mina iakttagelser av kvinnliga beteenden i flera generationer. Med filmen vill jag titta på de begränsningar som kvinnor både medvetet och omedvetet skapar sig. Hur kommer det sig att så många kvinnor upplever att de slutar förverkliga sig själva i tvåsamheten? Hur kommer det sig att så många fastnar i samma mönster? Hur ändrar man riktning? Hur stort är egentligen det egna ansvaret?
Forskning om äktenskap visar på en skrämmande problematik. Gifta män är mer framgångsrika, mer hälsosamma och rikare än ogifta män. Gifta kvinnor är mer olyckliga, sjukare, fattigare och mindre utbildade än ogifta kvinnor.Varför? EXFRUN erbjuder ingen lösning, men visar en bild av människans belägenhet så att vi kan se den mer tydligt. Att se sin belägenhet klart och tydligt är ett första steg att gå bortom den. Filmens syfte är att på ett underhållande sätt ta upp ett ämne som kan skapa diskussion, med målsättningen att bryta gamla strukturer och ändra riktning."

/Katja Wik

Katja Wik, född 1987, har en examen från Konstnärligt Magisterprogram i film, med inriktning mot filmiska processer, vid Akademin Valand i Göteborg. Hon har ett CV som en av Sveriges främsta rollsättare. Wik har rollsatt Ruben Östlunds långfilmer "Turist", "Play" och "De ofrivilliga" samt ett flertal reklamfilmer. År 2012 debuterade Katja Wik som regissör med kortfilmen "Offerrollsretorik" vilken vann Publikens pris i Startsladden (Göteborg Film Festivals kortfilmstävling) 2013. EXFRUN är hennes långfilmsdebut.

FILMFAKTA
Regissör: Katja Wik
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 90 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Maria Sundbom, Nina Zanjani, Ellen Olaison, Robin Keller m fl
Premiär: Fre 17 feb, 2017
Event & specialvisningar