Södra Sveriges största arthousebiograf!

Holy Spider

8 feb: Tillsammans med föreningen Kvinnor krokar arm och distributören TriArt visar vi Holy Spider i solidaritet med kvinnorna i Iran. 20.30 livestreamas dessutom ett samtal på TriArtPlay med en panel som berättar om situationen i Iran och varför det är viktigt att vi krokar arm för ett samhälle fritt från våld. Du kan se samtalet online här>>
___

Gräns-regissören Ali Abbasi levererar en nervig thriller och en hård anklagelse mot ett samhälle där grov orättvisa är en del av vardagen. Holy Spider valdes ut för att tävla om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2022, och Zar Amir Ebrahimi, som spelar en av huvudrollerna, vann priset för bästa kvinnliga skådespelare. Danmarks Oscarsbidrag!

Rahimi, en kvinnlig journalist, beger sig till Mashhad, Irans heliga stad, för att undersöka de mord som begåtts på prostituerade i staden. Men ju närmare man kommer att avslöja mördaren desto svårare blir det att skapa rättvisa eftersom allt fler hyllar gärningsmannen som en hjälte.

Filmen är baserad på den verkliga "Spider killer", Saeed Hanaei, som ansåg sig vara på ett uppdrag från Gud när han mördade 16 kvinnor mellan 2000 och 2001.

★★★★★ "Ett mästerverk" – Kulturnytt i P1
★★★★★ "En oförglömlig filmupplevelse." – Aftonbladet
★★★★ "Starkt och högaktuellt morddrama." – Dagens Nyheter
"..arguably the most impressive serial-killer movie since David Fincher’s Zodiac."
– The London Economic
"Ali Abbasi’s venomous serial killer drama bites back at misogyny in Iran." – Indiewire
"It’s profoundly compelling, expertly made, and quite intentionally horrifying." – The Telegraph

FILMFAKTA
Regissör: Ali Abbasi
Land: Danmark, Tyskland, Sverige
År: 2022
Längd: 117 minuter
Språk: Persiska
Textning: Svenska
Genre: Thriller
Åldersgräns: 15 år
Skådespelare / Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir Ebrahimi, Sina Parvaneh, Sara Fazilat, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Alice Rahimi, Mesbah Taleb
Premiär: Fre 20 jan
Distributör: TriArt Film
Visa på IMDb
Event & specialvisningar