Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Hon dansade en sommar

Sista visning torsdag 27 juli!

Nypremiär för en av svensk films största bioframgångar genom tiderna! HON DANSADE EN SOMMAR är för evigt inskriven i historieböckerna, inte minst för att ha lanserat uppfattningen om ”den svenska synden”. Ett epitet som kommit att överskugga filmens många andra kvaliteter. För när de erotiska scenerna i dag ter sig väldigt oskyldiga, är det fortfarande stuns i Arne Mattssons vackra och smärtsamma kärleksskildring.

Universitetsstudenten Göran (Folke Sundquist) tillbringar sommarlovet hos sin farbror ute i en liten by på landet. Väl där hinner han knappt andas in lantluften förrän han träffar grannflickan Kerstin (Ulla Jacobsson) och kärlek uppstår vid första ögonkastet. Den spirande relationen är emellertid inte lika uppskattad av deras föräldrar och oförståelsen mellan generationerna övergår i konflikt när Göran och traktens ungdomar bestämmer sig för att sätta upp en pjäs, något som inte faller byns stockkonservativa präst i smaken.

Men HON DANSADE EN SOMAR var inte bara skandalomsusad. Hyllningarna var många och Arne Mattssons klassiker skrev faktiskt svensk filmhistoria på mer än ett sätt, då den som första svenska film belönades med Guldbjörnen vid Berlin Filmfestival. Filmen fick samma år musikpriset (Sven Sköld) vid Cannes Filmfestival och produktionsbolaget gav Sven Olof Ekström, som skrev förlagan, en ny traktor.

Trots en tidstypisk sentimentalitet finns ett allvar och ett mörker i denna melodram som fortfarande berör och på sina ställen är överraskande nattsvart. En svensk klassiker och en episk kärlekshistoria!

FILMFAKTA
Regissör: Arne Mattsson
Land: Sverige
År: 1951
Längd: 107 minuter
Språk: Svenska
Textning: Engelska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Folke Sundquist, Ulla Jacobsson, Edvin Adlophson, John Elfström, Erik Hell, Irma Christenson, Gunvor Pontén m fl.
Premiär: Fre 21 jul, 2017
Visa på IMDb
Event & specialvisningar