Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Hotellet

Sista visning torsdag 12 maj!
Kristian Petri avrundar sin resande-trilogi med flaggan i topp! Filmen HOTELLET är trilogins fristående sista del, de första två var "Atlanten" och "Fyren". Hotellet är ett annorlunda tillfälligt hem. Det kan fungera som tillflyktsort, återvändsgränd, slott, mardröm, skapande rum. När det första hotellet skapades var det som skydd för väder och vind. Trötta resenärer kunde vila ut. Men det var också en plats för sagor och berättelser. I tio år har Kristian Petri samlat material till denna film. Här förekommer både döda och levande hotellgäster. I HOTELLET medverkar bland andra: Lars Noren, Stellan Skarsgård, Åsne Seierstad, Björn Andresen, Zengoro Houshi, Simon Casas.

”Mitt filmande är annorlunda när jag reser. Det finns en annan lätthet, kanske ett annat mod. Jag blir ett med rörelsen. Jag söker hela tiden en begränsad spelplats. En ö, ett fyrtorn, ett hotellrum… en spelplats där jag kan iscensätta mitt drama. Hotellet är en annorlunda tillfällig bostad som på många sätt kan symbolisera livets alla skiften. Varför längtar jag efter en plats som är så långt från trygghet som man kan tänka sig. En plats som inte bär några spår av min historia eller mitt liv. Hotellet är på ett sätt anonymt, opersonligt… när du lämnat rummet och tagit med dina personliga ägodelar försvinner också spåren från ditt besök. Men just detta kan också vara det som är själva dragningen, fascinationen till hotellrummet. Att känna maximal frihet när man befinner sig i ett rum som är djupt annorlunda, ett rum där fantasin försänks i ett icke-jag. Ofta har jag tyckt att det finns något romantiskt över hotellvistelsen. Ett boende som har med frihet att göra. Närsomhelst kan jag lämna hotellet och resa vidare. Inga band, inget mål, ingen bindning. Den franske författaren Roland Barthes skriver att resandet blev annorlunda efter hans mammas död. Han reser inte längre bort från någon. Rörelsen har förlorat något av sin laddning. Är det så att den här filmen iscensätter en förlust? Att längtan efter att bo på ett hotell är längtan efter en plats som gestaltar frånvaron av ett hem?”
– Kristian Petri

Kristian Petri
är författare, filmare och kulturjournalist. Han har jobbat som producent på SvT och som kulturjournalist på Expressen och Dagens Nyheter. Han debuterade som långfilmsregissör 1995 med "Sommaren" som följdes av "Detaljer" (2003) och "Ond tro" (2010). Kristian Petri har gjort flera hyllade dokumentärer såsom "Atlanten", "Brunnen", "Fyren" och "Tokyo Noise". Han har även regisserat TV-serier som "Skärgårdsdoktorn", "Världarnas bok", "En pilgrims död" och "Den fjärde mannen".

Originaltitel: Hotellet

FILMFAKTA
Regissör: Kristian Petri
Land: Sverige
År: 2016
Längd: 82 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Lars Norén, Stellan Skarsgård, Åsne Seierstad, Björn Andresen, Zengoro Houshi, Simon Casas m fl
Premiär: Fre 29 apr, 2016
Event & specialvisningar