Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Längtan till Áhkká

Sista visningen är torsdagen den 29 februari.

Längtan till Áhkká är en poetisk dokumentärfilm om Magnus Granér, prisbelönt friskidåkare, och hans okända släkting Arthur Thelin som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921.

I april 1921 åtog sig en grupp fjällentusiaster med fotografen Borg Mesch i spetsen att vandra ut i Lapplands vildmark och försöka bestiga den högsta toppen på bergsmassivet Áhkká. Idag vet vi att Áhkká är Sveriges sjunde högsta berg, men då var detta i högsta grad ett outforskat område. Först med hjälp av häst och släde och därefter skidandes med packning på ryggen gav de sig av. Med på resan fanns en ung man vid namn Arthur Thelin, som för dagbok över deras upptäcktsresa. En resa som med tiden faller i glömska för alla andra utom de som deltog.

Nästan 100 år senare får friskidåkaren Magnus Granér veta sanningen om sin släkthistoria och hans koppling till Arthur Thelin. Genom sin gammelmorfars dagbok kommer han också närmare sig själv. Hans passion för skidåkning och fjällandskap tycks nedärvd genom flera generationer. 2021 ger sig Magnus ut på en egen expedition, mot Stortoppen på Áhkká.

FILMFAKTA
Regissör: Gustav Cavallin, Jens Nilsson
Land: Sverige
År: 2024
Längd: 78 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare / Medverkande: Magnus Granér, Ulla Granér, Bo Nilsson, Gunnel Wallbin, Evelina Nilsson, Alex Hackel, Pär Hägglund, Albin Holmquist, Jens Nilsson, Morgan Salén, Gustav Cavallin, Jo Lindborg
Premiär: Fre 23 feb
Distributör: TriArt Film
Event & specialvisningar