Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Nitram

Sista visningen är torsdagen den 15 september.

Nitram skildras det förfelade liv och de händelser som ledde fram till ett av Australiens största trauman i modern tid, massakern i Port Arthur 1996. Justin Kurzels regi är återhållsam, känslig och respektfull i sin skildring av upptakten till tragedin. Filmen har hyllats av kritikerna och kammade vid Australiens motsvarighet till Oscarsgalan hem priser i hela åtta kategorier.

Vi följer Nitram som sedan barnsben varit på kant med tillvaron. Utan framgång försöker han skaffa vänner och hitta ett sammanhang. Här skildras också det pris föräldrarna fått betala genom att under åratal försökt stötta och sätta gränser. Att skapa en kärleksfull relation till ett barn som inte är särskilt intresserad är en tung uppgift. En dag ger dock ett slumpmässigt möte med en kvinna som lever ensam med sina hundar Nitram en chans till att komma ut ur sitt skal. För en tid tycks en annan framtid möjlig.

Essie Davis, som den mystiska väninnan Helen, tillsammans med Judy Davis och Anthony La Paglia, som de maktlösa föräldrarna, gör genomgående lysande rolltolkningar. Helt oförglömlig är Caleb Landry Jones som vann priset för bästa manliga skådespelare i Cannes för sin roll som Nitram.

★★★★★ "Helt magnifik! Jag känner att jag lever när jag ser sånt här." – TV4 Nyhetsmorgon
★★★★★ "Texas-skådespelaren Caleb Landry Jones gestaltar titelrollen med sådan furiös inlevelse att det gör ont in på bara skinnet." – Sydsvenskan
★★★★★ "Skådespelarkvartetten är överväldigande" – The Telegraph
★★★★★ "Konsekvent och storartat intensiv" – The Au Review
★★★★ "Hypnotisk och oroande film" – The Guardian

FILMFAKTA
Regissör: Justin Kurzel
Land: Australien
År: 2021
Längd: 112 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Thriller, Verklighetsbaserad
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Annabel Marshall-Roth, Anthony LaPaglia, Caleb Landry Jones, Essie Davis, Ethan Cook, Judy Davis, Rick James, Sean Keenan
Premiär: Fre 5 aug, 2022
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar