Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Papusza – den romska sången

Sista visn ons 4 nov!
Den verkliga berättelsen om Papusza - den första romska kvinnan att skriva ner sina dikter och få dem utgivna, och därmed trotsade den traditionella bilden av kvinnan i det romska samhället.

Papusza föddes som Bronisawa Wajs 1908 i Lublin, Polen och dog 1987 i Inowrocaw. Hon lärde sig att läsa och skriva i hemlighet och tillsammans med sin musikaliska familj reste hon runt och framförde sina vemodiga texter.

Filmen följer Papuszas liv från början till slut. Ett arrangerat bröllop som ung flicka, livet i en husvagnspark under andra världskriget och därefter den påtvingade och fattiga bosättningen i kommunismens Polen. Här mötte hon också den polska poeten Jerzy Ficowski som såg hennes enorma talang, men som också blev hennes fall. I det romska samhället ansågs hon nämligen som en förrädare för att ha avslöjat deras hemligheter. Något som då inte sågs med blida ögon. I dag anses Papusza vara en av de mest namnkunniga romska poeterna.

I biljettkassan finns möjlighet att köpa boken "Jag är där vinden är och andra sånger", en diktsamling av Papusza i översättning av Anders Bodegård och Julian Birbrajer (Bokförlaget Tranan, 2014), till rabatterat pris.

FILMFAKTA
Regissör: Joanna Kos, Krzysztof Krauze
Land: Polen
År: 2013
Längd: 133 minuter
Språk: Polska, Romani
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Jowita Miondlikowska, Joanna Niemirska, Antoni Pawlicki m fl.
Premiär: Fre 23 okt, 2015
Visa på IMDb
Event & specialvisningar