Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

R.M.N. – Kall vinter

Sista visningen är torsdagen den 9 mars.

Mörkt och intensivt drama från ett samtida Europa. Sedan debuten med Occident och det storslagna genombrottet med Guldpalmsvinnaren 4 månader, 3 veckor och 2 dagar har Cristian Mungiu varit en tongivande och prisad figur bland europeiska filmskapare. Han befäster återigen den positionen med sin lysande iscensättning av R.M.N. – Kall vinter.

Den rumänske gästarbetaren Matthias avslutar efter ett våldsamt bråk sin anställning på ett tyskt slakteri. I brist på alternativ återvänder han till sin hemby i Transsylvanien. Mottagandet vid hemkomsten är inte direkt översvallande. Matthias biter ihop och försöker återknyta kontakten med sin ex-fru Ana och sin forna älskarinna Csilla. Han tar även hand om sin sjuke far och försöker att vara en god förebild för sin fåordige son. Samtidigt får ankomsten av ett par migrantarbetare från Sri Lanka rasistiska tendenser att bubbla upp till ytan i det lilla samhället.

Regissören Cristian Mungius R.M.N. – Kall vinter kastar ett osentimentalt öga på ett Europa där hatisk retorik återigen blivit en del av vardagen. Cristian Mungiu bygger tålmodigt och systematiskt upp en olycksbådande stämning i enskilda scener som sedan kulminerar i en explosiv och mångtydig final.

★★★★★ "Det komplexa manuset är mästerligt skrivet med alla sammanflätade trådar och flera tematiska skikt." – Sydsvenskan
★★★★★ "Storartat om det spända livet i en by." – Västerbottens-kuriren
★★★★ "Ett fängslande drama." – Svenska Dagbladet
Mästerlig” – Indiewire
Mungiu är fortfarande lika skarp.” – Collider
Lågmält intensiv” – The Guardian
Mycket speciell film från en exceptionell talang.” – Little White Lies

FILMFAKTA
Regissör: Cristian Mungiu
Land: Rumänien, Frankrike, Belgien
År: 2022
Längd: 125 minuter
Språk: Rumänska, Ungerska, Tyska, Franska m.fl.
Textning: Svenska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu
Premiär: Fre 24 feb, 2023
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar