Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Rabin – den sista dagen

Sista visning ons 9 nov!
Amos Gitai undersöker ett mord som förändrade Israel i grunden. Dubbelt prisbelönad på Venedig Filmfestival 2015.

4 november 1995 mördas Israels premärminister Yitzhak Rabin. Mordet föregicks av en intensiv hatkampanj där Rabin i och med Osloprocessen anklagades för att ha svikit landet. I det chockade Israel riktades ilsken kritik mot utredningen och det drev som ledde fram till mordet.

Amos Gitai har satt samman ett nervigt pusseldrama som ger ingångar till ett mord som förändrade Israel och fredsprocessen i grunden.

"Den här filmen gjorde jag i första hand som israelisk medborgare och i andra hand som filmskapare. Jag är bekymrad över riktningen som mitt land har tagit – med rasistiska röster, lagar som inskränker yttrandefriheten med mera. Så jag började undersöka rötterna till mordet på Rabin eller kanske snarare belysa i vilken miljö de växte sig starka.”
/Amos Gitai

Amos Gitai tjänstgjorde i oktoberkriget då hans helikopter träffades av en syriansk missil. Samma år hade han fått en kamera i födelsedagspresent och bilderna från nedskjutningen fick honom att ta steget att byta karriär från arkitekt till filmare. Hans första långfilm, "Home", kom 1980 och sedan dess har det blivit över 50 filmer. 1993 följde han Yithzak Rabin på nära håll för att dokumentera hans arbete i "Give Peace a Chance".

Originaltitel: Rabin, The Last Day

FILMFAKTA
Regissör: Amos Gitai
Land: Israel, Frankrike
År: 2015
Längd: 153 minuter
Språk: Engelska, hebreiska
Textning: Svenska
Genre: Drama, Verklighetsbaserad
Åldersgräns: 15 år
Skådespelare / Medverkande: Yitzhak Hiskiya, Yogev Yefet, Tomer Sisley, Tomer Russo m fl
Premiär: Fre 4 nov, 2016
Visa på IMDb
Event & specialvisningar