Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Seneca

Sista visningen är onsdagen den 1 november.

Den som är modig är fri. Utflippat, historiskt drama som utspelar sig i antikens Rom med John Malkovich i huvudrollen som filosofen och dramatikern Lucius Annaeus Seneca.

Seneca har sedan länge tjänstgjort som mentor och rådgivare till Nero. Att hålla sig på god fot med makten har gjort Seneca lika stormrik som ifrågasatt. Hans en gång så formbara skyddsling Nero har nämligen vuxit upp till en maktfullkomlig, burdus och paranoid kejsare. Ett mansbarn som styr riket efter eget huvud och kan döma vem som helst till döden när andan faller på. Det senaste offret för Neros förföljelsemani är Seneca.

Inget kan förbereda dig på den utflippade extravaganza av vältalighet, våld och vågade val som är Seneca. Robert Schwentkes (Der Hauptmann, The Divergent Series, Red,) film sprakar av färgstarka scenerier, uppfinningsrikt filmade av den belgiske fotografen Benoît Debie som är känd från sitt nära samarbete med Gaspar Noé i t ex Irreversible, Love och Enter the Void.

Filmen flödar av verbala dueller utkämpade mellan välmatchade motståndare. För manus står Schwentke och Matthew Wilder, med åtskillig dialog direkt från Senecas bevarade skrifter. I huvudrollen ser vi den som alltid lysande John Malkovich. Han får gott sällskap av Tom Xander (Jolt) i rollen som Nero och skådespelare som Geraldine Chaplin (Barnhemmet), Andrew Koji (Bullet Train), Mary-Louise Parker (Red) och Julian Sands (The Ghosts of Monday) i mindre roller. Det är givetvis bitterljuvt att se Sands i vad vi nu sorgligt nog vet blir en av hans sista roller.


”Vacker och bombastisk” – Critic’s Notebook
”Xander är mycket underhållande som den galne kejsaren” – The Hollywood Reporter
”Som Terry Gilliam när han är som mest utflippad” – Screen Daily
”Verkligen jätterolig” – In Review Online
”Ingen levererar frätande förakt som John Malkovich” – The Playlist
”Knäpp, skum, välformulerad, intellektuellt stimulerande och underhållande” – First Showing

FILMFAKTA
Regissör: Robert Schwentke
Originaltitel: Seneca: On the Creation of Earthquakes
Land: Tyskland
År: 2023
Längd: 112 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: TBA
Skådespelare / Medverkande: John Malkovich, Tom Xander, Louis Hofmann
Premiär: Fre 20 okt, 2023
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar