Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Smoke Sauna Sisterhood

Sista visningen är onsdagen den 28 februari.

Flerfaldigt prisbelönt publikfavorit om anrik estnisk basturitual, kvinnorna som utövar den och deras terapeutiska samtal i hettan. Estlands Oscarsbidrag och utsedd till årets bästa dokumentär på European Film Awards.

Smoke Sauna Sisterhood följer en grupp kvinnor som bastar året om. Vi får se deras förberedelser och ritualer med upphettade stenar, rök och lövruskor och isdopp på vintern. I bastun delar de systerligt med sig av sina erfarenheter och historier om moderskap, relationer och oönskade dick pics. Det är starka känslor, skratt och gråt om vartannat i en poetisk dokumentär som kommer stanna länge i minnet.

Den traditionella rökbastun från Võromaa i Estland finns med på UNESCOS världsarvslista. Med en autentisk röst rotad i sin egen bakgrund har filmskaparen Anna Hints åstadkommit ett omvälvande porträtt av vad det innebär att existera i en kvinnas kropp. Här visas kvinnorna som de är med stark känslomässig äkthet och stor empati.

Smoke Sauna Sisterhood är filmad i en stil som liknar målningar av Vermeer eller Rembrandt med en kamera som rör sig organiskt och aldrig påträngande. Ögonblicken som fångas är lättflyktiga som röken i bastun. De hänger kvar i det mättade ljuset, försvinner och dyker sedan upp igen. Smoke Sauna Sisterhood är den första dokumentären av en estnisk filmskapare som tävlat och vunnit pris i Sundance.

★★★★ ”Intensiv upplevelse som är både rolig och sorglig” – The Guardian
”Äkta, ohämmad skönhet” – The New York Times
”Ett litet mirakel” – Ebert.com
”Befriande och fantastisk upplevelse” – Paste Magazine
”Oförglömlig” – POV Magazine
”Mästerverk” – Cinema Femme
”Låter dig uppleva avslappning och känslan att renas både andligt och fysiskt. Ordet är fritt att ge uttryck för det triviala och det tunga” – Screen Daily

FILMFAKTA
Regissör: Anna Hints
Originaltitel: Savvusanna sõsarad
Land: Estland, Frankrike, Island
År: 2023
Längd: 89 minuter
Språk: Estniska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 11 år
Premiär: Fre 9 feb
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar