Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Sommaren med Monika

Sista visning onsdag 23 augusti!

En av Bergmans mest uppmärksammade filmer är tillbaka på stora duken! SOMMAREN MED MONIKA är en filmatisering av Per Anders Fogelströms populära roman med samma namn, och bygger på ett manus som Fogelström skrev med Bergman. Filmen chockerande en hel värld med sin nakenhet och var en av de filmer som födde föreställningen om den ”svenska synden”. Harriet Andersson förkroppsligar i rollen som Monika en ny, erotisk frigjordhet som bidrog till intresset för Bergmans filmer utomlands.

Huvudpersonen Harry (Lars Ekborg) är en blyg nittonåring som jobbar på ett lager på Södermalm i Stockholm. En vacker vårdag när han tar rast på det lokala fiket träffar han biträdet från grönsaksaffären mittemot, sjuttonåriga Monika (Harriet Andersson). Hon är frispråkig, upprorisk, och mer erfaren än Harry, men de faller för varandra och i förälskelsens rus bestämmer de sig för att lämna sina trista jobb och rymma till en skärgårdsö. Gunnar Fischers bilder av den lilla motorbåten som tuffar förbi Stockholms kajer med kosan mot solstekta skärgårdsklippor är som klippta ur i en samtida reklamfilm för huvudstaden. Men när dagarna blir kortare, nätterna kallare och pengarna tryter hopar sig mörka moln över frihetsdrömmen. Tillbaka i stan sliter Harry med jobb och studier för att försörja den gravida Monika, som spenderar hyrespengarna på nöjen och kläder.

SOMMAREN MED MONIKA väckte stor uppståndelse både på hemmaplan och internationellt, och den amerikanska distributionstiteln ”Monika, Story of a Bad Girl” är talande för mottagandet. Filmen blev en internationell publiksuccé, och även kritikerna i franska Nya Vågen, vars hyllningar skulle ge Bergmans internationella genombrott en mer konstnärlig och prestigefylld tyngd, attraherades av ryktet om den "svenska synden".

FILMFAKTA
Regissör: Ingmar Bergman
Land: Sverige
År: 1953
Längd: 96 minuter
Språk: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Harriet Andersson Monika Eriksson, Lars Ekborg och Dagmar Ebbesen mfl
Premiär: Fre 18 aug, 2017
Visa på IMDb
Event & specialvisningar