Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

The Square

Sista visning tisdag 23 januari!
Vinnare av Guldpalmen i Cannes 2017! - den första svenska vinsten på 25 år. Belönad med 6 European Film Awards och nominerad till en Golden Globe för Bästa utländska film! Dessutom belönad med en Guldbagge för Bästa regi och Bästa foto!

Oscarsnominerad i kategorin "Bästa utländska film"!

Ruben Östlunds Guldpalm-vinnare är en vass satir över vår samtid - om gemenskap, civilkurage och vårt behov av självcentrering i en allt osäkrare omvärld.

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum – han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

"The Square är, precis som Turist, både drama och satir. Jag ville göra en elegant film, med visuella och retoriska verktyg som både provocerar och underhåller publiken. Tematiskt rör sig filmen kring ämnen som ansvar och tillit, fattig och rik, makt och maktlöshet. Den växande tilltron till individen och den sjunkande tilltron på samhället. Misstron mot staten i media och inom konsten." 
/ Ruben Östlund

Filmen är inspirerad av Ruben Östlunds och Kalle Bomans installation "Rutan" på Flanaden i Värnamo som funnits där i två år. Rutan ska vara en plats där folk litar på varandra.

Ruben Östlund inledde sin karriär med att filma sina vänners skidstunts i Alperna. 2004 långfilmsdebuterade han med "Gitarrmongot". 2008 premiärvisades "De ofrivilliga" på Cannes filmfestival och satte Ruben Östlund på den internationella filmkartan. Han följde upp med kortfilmen "Händelse vid bank" som belönades med en Guldbjörn på filmfestivalen i Berlin 2010. Nästa långfilm "Play" premiärvisades också i Cannes och belönades sedan med Nordiska rådets filmpris och två Guldbaggar. I "Turist" fortsatte han studera det mänskliga beteendet och tog sin karakteristiska stil ytterligare ett steg i humorns riktning, filmen slog rekord på Guldbaggegalan 2015 genom att ta hem hela sex baggar.

FILMFAKTA
Regissör: Ruben Östlund
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 142 minuter
Språk: Engelska, Svenska, Danska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 11 år
Skådespelare / Medverkande: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Læssø, Marina Schiptjenko m fl.
Premiär: Fre 25 aug, 2017
Visa på IMDb
Event & specialvisningar