Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Summer of 85

Sista visningen är torsdagen den 9 september.

Året är 1985 och vi får följa de nyfunna vännerna Alexis och David under en varm sommar i Normandie. En vänskap de bara kunnat drömma om. Men kommer drömmen att vara längre än en sommar?

När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David och detta blir starten på deras nyblivna vänskap och blommande romans, en brinnande kemi mellan två unga killar vars känslor går från sommarflört till farlig besatthet. Den stiliga och världsvana David förtrollar Alexis med sin charm och sexualitet och ger honom en ny bild av världen och sig själv. Alexis tror att han har hittat en vän för livet men deras vänskap ska få ett abrupt slut och förevigas under en sommar — sommaren 1985.

Summer of 85 är skriven och regisserad av en av Frankrikes mest produktiva och kritikerrosade regissörer François Ozon som med detta smarta, sensuella och genialt konstruerade coming-of-age drama kombinerar queerestetiken från sina första filmer med den elegans och precision som kännetecknar hans senare verk. Filmen är baserad på ungdomsromanen Dansa på min grav av Aidan Chambers och är med sitt stämningsfulla 16mm foto och fantastiska soundtrack en genreöverskridande skildring av att växa upp i 80-talets Frankrike.

Filmen valdes ut till Cannesfestivalen 2020 och har därefter visats och hyllats på filmfestivaler världen över. Filmen gjorde biosuccé i hemlandet och har nominerats i hela 12 kategorier på den prestigefyllda Césarsgalan för bland annat bästa film, bästa manus, bästa foto och bästa regi. 

FILMFAKTA
Regissör: François Ozon
Originaltitel: Eté 85
Land: Frankrike
År: 2020
Längd: 100 minuter
Språk: Franska
Textning: Svenska
Genre: Drama, Romantik
Åldersgräns: Från 11 år
Skådespelare / Medverkande: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Valeria Bruni-Tedeschi, Melvil Poupaud
Premiär: Fre 6 aug, 2021
Distributör: Edge Entertainment
Visa på IMDb
Event & specialvisningar