Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Taikon

Sista visning onsdag 2 dec!
Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer.

De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen.

Katarina Taikon föddes i ett tält. Och kom att förändra Sverige. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare är en berättelse om framväxten av det moderna Sverige, och den grupp som lämnades utanför – romerna.

Hon har kallats för Sveriges Martin Luther King.

”Jag vet inte hur folk ska reagera på boken, jag vet bara att det som sker nu är början på en lång kamp.”

Med de orden klev Katarina Taikon in i den svenska offentligheten. Året var 1963 och hennes debutbok "Zigenerska" hade precis kommit ut. Från den stunden inledde hon en livslång kamp för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige. Tillsammans med aktivister och kulturpersonligheter arbetade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och för deras rätt till skolgång.

Katarina Taikons krav på lika rättigheter för romer vann stor framgång, men hon mötte också motstånd bland både högt uppsatta politiker och ”vanliga människor” i 1960-talets Folkhemssverige.

På 1970-talet började hon skriva den självbiografiska barnboksserien "Katitzi". Böckerna blev en enorm succé och var tidvis de mest lästa vid sidan av Astrid Lindgrens böcker. En hel generation i Sverige har vuxit upp med Katitzi.

Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.

Filmen är lika angelägen som berörande. Den är baserad på Lawen Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon, "Den dag jag blir fri" (2012) och regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi.

https://sv-se.facebook.com/katarinataikonfilmen

Exklusiv förhandsvisning + samtal + konsert fre 25 sept. Mera information här >>

Premiärvisningen fre 2 okt inleds av Monica Caldaras. Mera information här >>

 

FILMFAKTA
Regissör: Gellert Tamas, Lawen Mohtadi
Land: Sverige
År: 2015
Längd: 96 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare / Medverkande: Katarina Taikon, Rosa Taikon, Martin Luther King, Olof Palme m fl
Premiär: Fre 2 okt, 2015
Event & specialvisningar