Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Timbuktu

En av ÅRETS FILMPÄRLOR - nypremiär 28 dec
Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan I Timbuktu. Deras spel böljar fram och tillbaka över planen med passningar, dribblingar och mål. Men spelet sker utan fotboll. Timbuktu är belägrat. Inte av vanliga soldater, utan av jihadsoldater, en militärisk, fundamentalistisk falang inom islam som samlat män från olika länder och som nu håller Timbuktu i ett fast grepp. Staden är tyst bortsett från ljudet från soldaterna när de åker runt på sina motorcyklar för att ropa ut nya förbud. Den lokale imamen blir satt åt sidan, kvinnor måste bära slöja och handskar, männen måste ha på sig strumpor, musik och dans är förbjudet och straffet för otrohet är döden genom stening. Men mitt i all bedövelse visar Abderrahmane Sissako också bilder av jihadsoldaterna som inte kan låta bli att pilla med sina mobiltelefoner eller diskutera vilken fotbollsspelare i världsligan som är bäst och de smyger iväg för att röka en cigarett.

Kidane, Satima och deras dotter Toya bor i ett tält strax utanför staden där de för ett stillsamt vardagsliv. Familjens inkomstkälla är en flock kor som vallas varje dag av en ung pojke över sanddynerna och ner mot floden där korna kan dricka. Familjens lugna tillvaro slås sönder då en av korna (döpt till GPS) trasslar in sig i ett fisknät i floden och dödas av fiskaren. Kidanes hämnd blir ödesdiger, han dras in i fundamentalisternas rättssystem och tragedin är oundviklig.

Sångerskan Fatoumata Diawara (Mali) gör en stark scen när hon under piskstraff börjar sjunga för att uthärda smärtan. Koreografen och dansaren Kettly Noël (Haiti) spelar en sinnessjuk kvinna som drar runt på Timbuktus gator.

Timbuktu är Oscarsnominerad i kategorin Best Foreign Language Film 2014 och var samma år nominerad till Guldpalmen i Cannes.

FILMFAKTA
Regissör: Abderrahmane Sissako
Land: Frankrike, Mauretanien
År: 2014
Längd: 96 minuter
Språk: Franska, Arabiska, Tuareg/Tamasheq
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Ibrahim Ahmed/Pino Desperado, Toulou Kiki, Layle Walet Mohamed, Abel Jafri, Fatoumata Diawara, Kettly Noël, Hichem Yacoubi, Adel Mahmoud Cherif m fl
Premiär: Mån 28 dec, 2015
Visa på IMDb
Event & specialvisningar