Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Tiny Tim – King For a Day

1969 var Tiny Tim en av USA:s mest kända personer. Bara månlandningen hade fler tv-tittare än hans bröllop. Sen gick allt utför. Med hjälp av hans egna dagböcker, familj och vänner berättas historien om hur Amerikas kanske galnaste artist också blev den största!

__

Berättelsen om Herbert Khaury, som inte kände att han passade in någonstans, men som sitt alter ego Tiny Tim nådde en stjärnstatus utan dess like. Vars uppgång på kändishimlen är som en saga, men som också blev hans fall. Han började sin bana genom att uppträda på diverse freakshows, men blev runt 1968 en av USAs absolut största artister med hiten “Tip toe through the tulips”. Oavsett om han sågs som ett geni eller ett “freak” lämnar han ingen oberörd. När han gifte sig live på TV i The Carson Show sågs detta av över 45 miljoner amerikaner, och hans märkliga personlighet har höjts till skyarna av allt från Bob Dylan, till Marilyn Manson och Lady Gaga. Alla trodde och hoppades att Tiny Tims karaktär skulle bestå, men en man förstörde dessa planer: han själv.

Johan von Sydow (Sagan om JussiDet är jag som är ett geni! och SVT Kobra) har skapat ett unikt porträtt av en karaktär utan dess like, som också fungerar som psykologisk thriller i sökandet efter skillnaden mellan geni och galenskap.  En musikspäckad dokumentär med nedslag i Tiny Tims egen dagbok, passande nog upplästa av ingen mindre än “Weird Al” Yankovic.  Filmen är delvis inspirerad av boken ”Eternal Troubadour: The improbable life of Tiny Tim”, och uppbyggd av arkivmaterial med Tiny Tim, intervjuer med kollegor och familjemedlemmar samt ambitiöst animerade inslag.

”Von Sydows dokumentär är hjärtskärande och oförglömlig.” – Roger Ebert

FILMFAKTA
Regissör: Johan von Sydow
Land: Sverige, USA
År: 2020
Längd: 78 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Skådespelare / Medverkande: Tiny Tim, 'Weird Al' Yankovic, Richard Barone, Jonas Mekas
Premiär: Fre 13 nov, 2020
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar