Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Viggen 37 – ett militärplans historia
Visas 11 april

Vi uppmärksammar att Folkets Bio fyller 50 år med att visa filmpärlor från Folkets Bios 50-åriga historiaVälkommen på visning av filmen som Maj Wechselmann fick sitt genombrott med och som också är den första filmen i Folkets Bios katalog, Viggen 37 – ett militärplans historia från 1973. Ett halvsekel efter premiären sticker Viggen 37 fortfarande ut som en av den svenska dokumentärhistoriens viktigaste filmer.

Med vass humor och genial intervjukonst avslöjar Maj Wechselmann en högtflygande skattesvindel i det militärindustriella komplexet, där finurliga animationer förklarar den svenska stridsflygshybrisen i en epokgörande dokumentär.

Det är tidigt sjuttiotal och det kalla krigets vindar blåser över Sverige, vilket får myntpressarna att gå varma mellan staten och det Saab som fått i uppgift att rusta Sverige i ett nytt geopolitiskt landskap. Maj Wechselmann intervjuar flygingenjörer, ministrar och generalmajorer och får dem alla att självmant avslöja det svindlande system som låter Saab bygga stridsflyg för skattemedel – helt utan kostnadskontroll.

Visas 11 april

BILJETTPRIS: 50 kr

FILMFAKTA
Regissör: Maj Wechselmann
Land: Sverige
År: 1973
Längd: 72 minuter
Språk: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Folkets Bio

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö


Event & specialvisningar