Södra Sveriges största arthousebiograf!

I skuggan av metropolen

Under Malmö Gallerihelg, öppnar vi utställningarna Visions from Abya Yala och I skuggan av metropolen – en berättelse om Mexico City av Ulrika Hembjer. Hembjer tar med oss på en resa i tiden med början på 70-talet, då slumområdet Ciudad Nezahualcóyotl (Neza) skapades i utkanten av mångmiljonstaden Mexico City. Detta är årets utställning av Film- och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus 2022.

Missa inte vernissagen den 23 september, kl 18-20!

I utställningen får vi ansikten på några av de människor som idag utgör metropolen och som med egna ord får berätta sina historier – hur slummen och människorna som bor där har påverkat och format varandra.

Ulrika Hembjer (f. 1956) är en Stockholmsbaserad konstnär och journalist som bodde i Neza under flera års tid. På plats och med kameran i sin hand, har hon fångat händelser, känslor och historier under närmare fyra decennier. I utställningen får vi ta del av ett urval av dessa fotografier som återfinns i boken "Prärievargen i Mexico City" (Periferi, 2021). Bilderna ställer frågor om tillgång till resurser, ekonomisk jämlikhet, tillhörighet och gemenskap.

Ulrikas egen erfarenhet som invånare i Neza blir utgångspunkten för att synliggöra slumområdet och ge bosättarna en röst. Hon har länge följt Mexico City och dess invånares engagemang och kamp för att inkluderas i utvecklingen av staden. Människor som med egna händer kämpat för sin bostad och mot de korrupta strukturer som skapar fattigdom och marginalisering. Enligt forskare har dessa urbana rörelser drivit på utvecklingen av staden och bidragit till att stärka demokratin.

Tack vare invånarnas kamp och hårda arbete har slumområdet Neza lämnat misären. Men  på andra ställen, som i Mexico Citys centrum, kämpar boendeorganisationer vidare  mot  förfall och gentrifiering och för en levande och inkluderande stad.

Utställningsperiod: 23 sep – 30 okt , 2022
Vernissage: 23 sep kl 18.00

Fri entré!
Biograf Panora Friisgatan 19 D, Malmö

Öppettider: Det är öppet till utställningen när biljettkassan är öppen, dvs från 30 min innan dagens första film startar fram till sista filmen startar.

Arrangörer: Imagenes del Sur, Latinamerika i Fokus Film och Kultur Festival, Galleri Fish Tank, Folkets Bio Malmö med stöd av Malmö stad och ABF Malmö.

Beställ böcker från: Adlibris / Bokus
Läs mer om Ulrika Hembjer: Webbsidan, Facebook
Läs mer om arrangörerna: Latinamerika i FokusImagenes del sur


Event & specialvisningar