Södra Sveriges största arthousebiograf!

Katitzis resa genom Sverige

13 aug - 6 sep

KATITZIS RESA GENOM SVERIGE


Utställningen KATITZIS RESA GENOM SVERIGE har tagits fram av Tensta Konsthall i samarbete med Katarina Taikons dotter Angelica Ström. Utställningen innehåller Katitzi-böckerna, omslagsoriginal och illustrationer, brev och mycket annat.

Denna utställning är den inledande programpunkten i ROMSK HÖST på Panora.

Den 2 oktober har Lawen Mohtadis och Gellert Tamas långfilmsdokumentär TAIKON, om Katarina Taikons liv och livsverk, biopremiär. 

Katitzi är en av den svenska barnbokslitteraturens starkaste karaktärer. I Katarina Taikons (1932–1995) självbiografiska böcker får läsaren följa den romska flickan från sjuårsåldern då hon bor på barnhem, genom uppväxten med den stora familjen som tvingas resa runt i Sverige och bo i tält och husvagn tills hon som 14-åring gifts bort. Så småningom rymmer hon och bygger en egen tillvaro. De 13 böckerna om Katitzi som publicerades under perioden 1969–1982 har lästs av hundratusentals barn och ungdomar. Sedan dess har Katitzi dykt upp som serietidning, bilderbok, TV, DVD, LP-skiva och som teaterpjäs.

I takt med att Katitzi blir äldre förändras den litterära genren från barnböcker till ungdomsböcker. Serien igenom förblir hon en modig och ilsken men också bekymrad och tankfull flicka som trots att de vuxna sviker henne gång på gång aldrig förlorar sin viljestyrka.

Berättelserna om Katitzi är en världsunik litterär skatt som lever vidare mer än 40 år efter att de först publicerades.

När Katarina Taikon skrev den första Katitziboken hade hon erfarenheter från både film- och teatervärlden bakom sig. Hon var t ex med i Arne Sucksdorffs film "Uppbrott" (1948) och storsatsningen "Singoalla" (1949), efter Viktor Rydbergs roman. Dessutom var Katarina Taikon redan känd som en förkämpe för mänskliga rättigheter. 1963 kom hennes första bok ut, självbiografin "Zigenerska". Den skapade omedelbart debatt om romernas villkor i Sverige. Tillsammans med andra social- och kulturarbetare arbetade Katarina Taikon för att göra det möjligt för romer att få fast bostad och gå i skola.

I utställningen ingår 16 böcker av Katarina Taikon. Katitzi, den första boken i serien, finns representerad på fyra olika språk; svenska, tyska, romani och tjeckiska. Det finns även orginalbokomslag och andra illustrationer skapade av Björn Hedlund, posters från både Riksteatern och Folkteatern i Göteborg, brev till Katarina Taikon, ljudböcker, upplagor från Kamratposten med Katitzi-följetången samt serietidningar, filmklipp och en signerad Katitzi LP-skiva.

Efter premiärvisningen på Tensta Konsthall har KATITZIS RESA GENOM SVERIGE bl a turnerat i Europa och i höst fortsätter turnén runt om i Sverige.

Arrangörer:
Tensta Konsthall, Kulturbyrån, Svensk Biblioteksförening.
Folkets Bio Malmö, Juniora, Romska Kulturcentret i Malmö, ARF - Film och Kultur för mänskliga rättigheter, ABF Malmö.

Kringarrangemang till utställningen lördag 5 sept kl 13:00 - 17:00:
HUR LEVDE KATITZI?

På utställningen KATITZIS RESA GENOM SVERIGE näst sista dag på Panora gästas vi av Romska Kulturcentret i Malmö, som visar samt berättar om historiska kläder och föremål från från olika romska grupper och från resande. Genom föremålen - Kläder, skor, accessoarer, spel, böcker, vepor, symboler, brev, karta, tarotkort - levandegörs Romernas historia, religion och kultur. Det finns möjlighet för barn att prova kläder.

Event & specialvisningar