Södra Sveriges största arthousebiograf!

Utställning: Kolorerat retro

Kolorerat retro – Bo Wahlgren
...ett konstnärligt perspektiv som lyfter värderingar och en lust för förändring

Fish Tank Galleri välkomnar er till en fotoutställning av den malmöitiske fotografen Bo Wahlgren. Missa inte vernissagen den 21 april, kl 18:00.

Bo Wahlgren tar Fish Tanks besökare till det förflutna genom ett visuellt narrativ i svart och vitt foto och en samling av bilder från Malmö mellan 1975 – 1990.

Han berättar att det var året 1976 när han startade sitt fotointresse, på Kalix folkhögskolas media linje Bild och ljud. "Efter Kalix gick jag ständigt med min kamera laddad med svart/vit film. Fotografering typ Gatu-fotografering i Christer Strömholms anda: Fånga din verklighet. Under åren som gått har jag skannat in foton från den svart/vita eran. Bearbetat digitalt med bl.a. kolorering och toning".

I hans dåtida konstnärskap kring 1970, beskriver Bo Wahlgren influensen av den berömda fotografen Tommy Tommie och omtanken för en sorts neorrealism där kameran riktas mot gatulivet, situationer som händer i staden, arkitekturen som var i ständig förändring, rivningshus som fanns och övriga aspekter av folklivet. Genom att spegla verkligheten används ett konstnärligt perspektiv för att lyfta värderingar och en lust för förändring som var meningsfull i 1970-talets Sverige. För honom kan bilderna tolkas som berättelser och dokumentation av en livsperiod som inte skulle återfinnas utan dessa bilder. Kanske kan fotografen ha en avgörande roll eller ett aktivt engagemang i historieberättelsen, ge röst till urbana miljöer som har glömts bort i historien, och ta besökare till dessa dåtida ögonblick av det urbana Malmö centrum, Gustavs Adolfs torg och Möllan som inte finns idag.

Utställningsperiod: 21 april – 23 maj 2022
Vernissage: 21 april kl 18

Fri entré!
Biograf Panora Friisgatan 19 D, Malmö

Öppettider: Det är öppet till utställningen när biljettkassan är öppen, dvs från 30 min innan dagens första film startar fram till sista filmen startar.

Arrangörer: Galleri Fish Tank, Folkets Bio Malmö med stöd av Malmö stad och ABF Malmö


Event & specialvisningar