Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Äppelkriget
Datum: Lör 28 sep, 2019

Med anledning till premiären av dokumentärfilmen Hasse & Tage - en kärlekshistoria (6 sep) visar Panora humorduons klassiker Äppelkriget.

Hasse Alfredson är hyperaktiv, Monica Zetterlund häxa och Nils Ahlrot fyrtio 40 meter hög i klassiker där tyskar vill bygga Deutschneyland i Änglamark.

Nils Ahlroth är en fyrtio meter hög bonde som kissar på ett brinnande slott, en älva som är för tjock för att bli synlig är dimma i en väska, Birgitta Anderson har en kaja som telefonlur, Hasse Alfredson är den första som sett daggmaskar bli intima, den duktiga Max Sydow hänger sig medan hans misslyckade kusiner Tage Danielsson och Martin Ljung inte klarar av detsamma, Håkan Serner sitter i en vattentunna och talar som ett slagrört orakel, Monica Zetterlund gör bilmotorer till jättebullar och dansar vals med Evert Taube … 

"Kaufen, kaufen, kaufen, kaufen, kaufen – um jeden preis!" Här ska skövlas, kosta vad det kosta vill. Direktör Volkswagner, i brun läderrock, vita handskar och stålbågade glasögon, ska köpa det paradisiska svenska Änglamark. Hugga ner, platta till, gjuta över. Så många kommer att störta till nöjesanläggningen Deutschneyland att man måste ha en flygterminal också. Där rök bokskogen. "Kartoffelkücherei! [pommes frites-stånd]" skriker Gösta Ekman och pekar på en avsats vid ett vattenfall. Han är PR-agent i pilotsolglasögon och discoskjorta och ska snart ha affären i hamn. Trodde han ja.

Idén om Deutschneyland fick Hasse Alfredson och Tage Danielsson på värdshuset i Röstånga. En PR-man kom fram till deras bord och frågade om de ville skriva en text i en broschyr om bygden. Han visade sig vara en av eldsjälarna bakom idén att bygga ett Dennisland i den undersköna Nackarpsdalen; en nöjesvärld döpt efter seriefiguren. Han fick skriva sin broschyr själv.

Äppelkriget blev en publiksuccé och Taubes specialskrivna "Änglamark" en klassiker. Kritikerna hade roligt åt skämten men saknade konsekvens. Den oskuldsfullt leende Håkan Serner står och spolar vatten över sig med kläderna på. "Nämen en låda. Så pratar Severin. Gul. Och säcken är precis lika. Och så har du säcken och lika stor så stoppar han fel då." Den här filmen saknar konsekvens som automatisk skrift saknar konsekvens. Allvar och ansvar – Äppelkriget är gjord i en tid då samhällsengagemang inte fick se hur tokigt ut som helst.  "För oss är det som är roligt bra", sa Danielsson. 

"Det var en drift hos oss att efter några handfasta revyer göra något som inte var så realistiskt. Vi är väl lite trötta på det alltför skomakarrealistiska" säger Danielsson i en intervju där Alfredson också pratar om sagor och naturmystik. Filmens ursprungliga titel var Äppelkriget – en glad & mystisk film om Änglamarks öden och äventyr.

Datum: Lör 28 sep, 2019

BILJETTPRISER
Ordinarie pris: 100 kr
Pensionär: 85 kr
Studerande: 85 kr
Barn & Ungdom < 20 år: 75 kr

FILMFAKTA
Regissör: Tage Danielsson
År: 1971
Längd: 103 minuter
Språk: Svenska
Genre: Komedi
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare / Medverkande: Birgitta AnderssonGösta EkmanMax von SydowMartin Ljung

Arrangör: Folkets bio Malmö, ABF Malmö

 

Event & specialvisningar