Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint
Datum: Sön 18 apr, 2021, Lör 1 maj, 2021

I samband med utställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium på Moderna Museet Malmö visas Bortom det Synliga – Filmen om Hilma af Klint åter på Panora.

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.

Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande.

Af Klints målningar återfanns i ett vindsförråd på Strandvägen i Stockholm i slutet av 1960-talet, bara för att ignoreras av de stora institutionerna för modern konst. Idag är tonen en annan. Moderna Museet, Lousiana och Guggenheim i New York har alla haft hyllade af Klint-utställningar.

Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

Datum: Sön 18 apr, 2021, Lör 1 maj, 2021

FILMFAKTA
Regissör: Halina Dyrschka
Land: Tyskland
År: 2019
Längd: 93 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö, Moderna Museet Malmö

Event & specialvisningar