Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Bortom det Synliga – Filmen om Hilma af Klint + inledning
Datum: Fre 14 aug, 2020

I samband med utställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium på Moderna Museet Malmö visas Bortom det Synliga – Filmen om Hilma af Klint åter på Panora. Filmen inleds av Iris Müller-Westermann, chef för Moderna Museet Malmö.

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna. Med start den 16 juni 2020 presenteras en ny omfattande utställning med Hilma af Klint (1862-1944) på Moderna Museet Malmö. Bland utställningens höjdpunkter är "De tio största", tio målningar från 1907, som här visas samlade. Urvalet undersöker också konstnärens forskning om naturen och hur den synliga och osynliga världen är sammankopplade.

BORTOM DET SYNLIGA – FILMEN OM HILMA AF KLINT
Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande. Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

___
Extrainsatta visningar (utan inledning): 23+29 augusti
För biljetter>>

Datum: Fre 14 aug, 2020

BILJETTPRIS: 110 kr (rabatter eller klippkort gäller ej) 

FILMFAKTA
Regissör: Halina Dyrschka
Land: Tyskland
År: 2019
Längd: 93 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Moderna Museet Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar