Södra Sveriges största arthousebiograf!

Filmbar #18
Datum: Tis 16 maj, 2017

FILMBAR återuppstår på Blå Båten! 
Vi bjuder tillsammans in till en kväll med skånska kortfilmer: fiktion, dokumentär, animation, konstfilm samt flera världspremiärer!

Några av bidragen kommer direkt från PIXEL – Skånes filmfestival som ägde rum i april i år. Dessutom kommer Nordisk Panorama vara på plats för att berätta om årets festival. Alla inbjudna har också chans att vinna en festivalackreditering till Nordisk Panorama som äger rum i september. Läs mer om tävlingen längst ner!

Picknickbio - ta med vin/öl/annan dricka och tillbehör som du gillar. Vi bjuder på nybakat bröd!

OBS! Förra gången blev det utsålt så se till att säkra din biljett i god tid!

---------------------------------
Kl 20:00 - FILMBLOCK 1
---------------------------------

A WORD FROM YOUR SPONSOR - VÄRLDSPREMIÄR 
Regi: Magnus Rutberg, Sverige, 50 sekunder.
So you want to be a filmmaker? Well then you've come to the right place!

FUCKGIRLS
Regi: Saga Becker & Christian Zetterberg, Sverige, 15 min.
Tre kvinnor diskuterar sina erfarenheter av förtryck, självförakt och att själva kunna diktera sina livsvillkor. Saga Becker (Nånting måste gå sönder) regidebuterar med ett Lemonade-inspirerat transmanifest i tre delar, som slår lika hårt som det blöder.

SOMMARLAND - VÄRLDSPREMIÄR 
Regi: Jacob Nilsson, Sverige, 15 min. 
Barndomsvännerna Ada och Adrian har glidit ifrån varandra. I ett sista räddningsförsök försöker de reparera den relation som en gång varit. Omringade av ett öde sommarlandskap, kommunicerar de genom barndomens språk, fast i vuxna kroppar. Det som en gång var en lek, förvandlas snabbt till ett rop på hjälp, i en relation bortom räddning.

KVINNLIGA SITUATIONEN
Regi: Marie Martorell Hallberg, Gullis Beauvoir, Sara Poppler Carredano, Sverige, 6 min.
Short film about the swedish female rap crew Kvinnliga Situationen based in Malmö. Collaboration between Sunshine Socialist Cinema, RåFilm & Kontrapunkt. Vinnare av Bästa Musik på PIXEL - Skånes Filmfestival.

CRIES - VÄRLDSPREMIÄR
Regi: Paul Jackson, Sverige, 17 min.
Filmen baseras på personliga och existentiella förböner funna i en kyrka i Malmö. Till form och innehåll en meditation över mänskliga villkor och förhoppningar.

-------------------------------------
ca kl 21:30 - FILMBLOCK 2
-------------------------------------

VÄG 13
Regi: Paolo Iskra, Kim Sundbeck, Sverige, 7 min.
En kvinna sitter fast i en bilkö med sin hund. Hon är på väg till veterinären för att avliva den. När en man i en bil bredvid tar kontakt får det oväntade och chockerande följder. En film som överraskar och inte lämnar någon oberörd. Vinnare av Bästa film Klass 4 & Bästa klipp på PIXEL – Skånes Filmfestival.

STJÄRNHIMMEL – MALMÖPREMIÄR
Regi: Christian Zetterberg, Sverige, 14 min.
En film om identitet, vänskap och att hitta sin väg in i vuxenvärlden, en trasig barndom till trots som präglats av psykiskt trauma. Baserad på sanna händelser.

HER ASS
Regi: Anneli Ström Villaseca, Carina Carrigan, Vera Theander, Sverige, 4 min.
What you see is what you get.

THE OH NO´S: DIRTY PANTIES
Regi: Johanna Wagner, Sverige, 4 min.
Musikvideon baserar sig löst på Askungetemat, men den traditionella glasskon har bytts ut mot den mindre glamorösa smutsiga trosan. Handlingen återspeglar också slitningarna som en genomsnittlig rockmorsa genomlever då hon försöker kombinera familjelivets slit och samtidigt leva ut rockstjärnedrömmarna.

JAG BRYTER MIG IN - MALMÖPREMIÄR
Regi: Celine Orman & Viktor Strand, Sverige, 14 min 30 sek.
En kvinna driver omkring med en känsla av att något inte stämmer. Hon ifrågasätter tillvaron och den långvariga relationen med sin sambo. I samma veva träffar hon en man.

AFTERLIFE CRISIS
Regi: Thomas Rogerstam, Sverige, 9 min.
Afterlife Crisis är en stop motion-animerad film om skelettet Ben Bones och hans kris i livet efter detta. Ingen tycker om honom men han ger inte upp. Eller som Bob Dylan säger i en av sina låtar, "Remember, death is not the end".

------------------

PIXEL – Skånes Filmfestival
Pixel, Skånes egen filmfestival ägde rum i april i år i Ystad Studios. Det är en kortfilmstävling med ett av Sveriges största priser för kortfilmare- Pixel Talent Award – men också filmseminarier och fest.
Läs mer om festivalen >>  

NORDISK PANORAMA kommer vara på plats för att berätta om årets festival!
Nordisk Panorama Film Festival 2017 infaller mellan den 21-26 September i Malmö – i år med fokus på Finland. Årets höjdpunkt för kort- och dokumentärfilmsälskare med en förkärlek för Nordiska filmskapare. 
Fram till den 16 maj har alla inbjudna chans att vinna en festivalackreditering till Nordisk Panorama! För att delta fyll i formuläret på http://bit.ly/npcompetition2017 eller anmäl dig direkt på plats. Vinnaren offentliggörs på plats.
För mer information om festivalen >> 

OM FILMBAR
FILMBAR är ett visningsfönster för skånsk kortfilm som turnerar runt på olika platser i Malmö. Vi har visat kvalitativ kortfilm på bl a Grand, Far i Hatten, Skånes Konstförening och Doc Lounge.

Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer och ibland även också ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauserna blir det mingel + bar + DJ + eventuella kringarrangemang.

Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. Vi siktar på att FILMBAR ska bli det främsta lokala visningsfönstret för skånsk kortfilm. Det är därför extra intressant med filmer som inte är visade publikt i Malmö / Sverige / Världen! En annan hög prioritet är att uppnå en rik mix med så många olika sorters kortfilm som möjligt.

Datum: Tis 16 maj, 2017

kl 19:00

Blå Båten
Anna Lindhs plats 10, Malmö.

Biljettpris: 100 kr
Förköp på Kulturcentralen >> 

Facebook-event >>

Arrangörer: FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö och Blå Båten. I samarbete med PIXEL – Skånes filmfestival, Film i Skåne och ABF Malmö. Med stöd av Malmö stad.

Event & specialvisningar