Södra Sveriges största arthousebiograf!

FRIIS FRAME: Dödsdansen + samtal
Datum: Mån 11 okt, 2021

Filmvisning av Dödsdansen med efterföljande samtal tänkt som en publikdialog. Liv, död – och konst, välkomna att delta!

Börje Lindberg, 92-årig konstnär, sätter upp perfomancet Dödsdansen i vilken han skildrar och bearbetar sin dödsångest. Filmaren Paul Jackson Wallin följer hans arbete. Två dagar innan sitt bröllop, hostar filmaren upp blod på golvet och diagnosticeras med malign cancer i halsen. Nu blir han och den nyblivna hustrun Natasja själva en del av berättelsen, av dödsdansen.

Filmen är en skildring av konstnären Börjes perfomancearbete och tankar om sin död. Den följer också kampen mot döden i filmarens hals och det nygifta parets möte med ett eventuellt nära slut på kärlekssagan. Filmen Dödsdansen blir en poetisk resa genom livet och döden; den väjer lika lite som dess huvudpersoner för de verkligt svåra frågorna. 

MEDVERKANDE I DIALOGSAMTALET

Paul Jackson Wallin: En av filmens huvudpersoner och tillika dess upphovsman. Dokumentärfilmare I Malmö sedan 1992, men har efter ett längre utlandsboende mer eller mindre övergått till konstfilm.

Börje Lindberg: Utan denne egensinnige och starke konstnär ingen dödsdans. En mer naken och självutlämnande föreställning än Börjes perfomance är svår att tänka sig. Inga samtal är för svåra, det oundvikliga möts bäst med öppna ögon.

Natasja Jackson Wallin: Till vardags är Natasja präst i Kivik. I filmen är hon den som får stå bredvid utan kunna påverka det som drabbat henne. Kanske den svåraste rollen. Gift med en agnostiker.

Lars Westman: En av Sveriges mest produktiva dokumentärfilmare. Kanske mest känd för serien Jorden runt som visades av SVT på 90-talet. I filmen Se döden från 1991 följde han sin mors sista år i livet, inklusive det kärleksfullt delade dödsögonblicket. I filmen Dödsdansen är han en viktig röst.

Moderator: Mattias Oscarsson, filmredaktör på Sydsvenskan.

Datum: Mån 11 okt, 2021

Gratis inträde!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan föreställningen. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA
Regissör, musik och poesi: Paul Jackson Wallin
Land: Sverige
Längd: 72 min
Genre: Dokumentär, konstfilm 
Medverkande: Paul och Natasja Jackson Wallin, Börje Lindberg och Lars Westman
Tilläggsfoto: Anders Gromer och Natasja Jackson Wallin
Cellist: Martin Gruet

FRIIS FRAME är en filmpolitisk demokratisatsning av Folkets Bio Malmö, FilmCentrum Syd och ABF Malmö med stöd av Kultur Skåne, där biograf Panora kostnadsfritt tillgängliggör en visning i veckan åt arrangörer i Skåne med begränsade resurser. Vi tar löpande emot förfrågningar. Läs mer här>>

Event & specialvisningar