Södra Sveriges största arthousebiograf!

FRIIS FRAME: Svarta Sverige
Datum: Mån 30 aug, 2021

Det har skapats en bild av Sverige som ett land där rasism inte existerar. Under Black Lives Matter-rörelsen som tog fart efter att George Floyd blev mördad, skedde något unikt. Miljontals människor världen över började att demonstrera, inte bara emot George Floyds död och orättvisor mot svarta människor i USA, men även emot rasism mot svarta människor i andra länder. Sverige var inget undantag och flera demonstrationer ägde rum för att synliggöra den rasism som utspelas i Sverige.

Svarta Sverige är en dokumentärfilm om den verklighet som många afrosvenskar går igenom i dagens Sverige. I filmen följer vi två aktivister från den Malmöbaserade organisationen Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, och en akademiker som har bott i Sverige de senaste åren. Karaktärerna i filmen är födda utanför Sverige – Sri Lanka, Gambia och USA – men kallar Sverige sitt hem. Genom berättelserna från dessa människor får publiken en inblick i hur rasism mot svarta människor utspelar sig i dagens Sverige. Vi ser även hur delar av civilsamhället jobbar för att förbättra villkoren för människor med afrikanskt ursprung i ett Sverige som oftast förnekar att denna rasism finns, och är värd att bekämpa.

Genom en återblick på historien och personliga berättelser, får tittaren en inblick i mörka sidor av Sverige i dåtid och nutid och hur detta mörker bekämpas än idag.

Datum: Mån 30 aug, 2021

Gratis inträde!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan föreställningen. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA
Regissör: Andre Williams
Land: Sverige
År: 2021
Längd: 58 minuter
Språk: Svenska, Engelska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Medverkande: Maria Dexborg, Keenan Allen, Momodou Malcolm Jallow
Foto / Redigerare: Andre Williams
Ljudmix / original musik: Anders Wall
Premiär: Mån 30 Augusti
Distributör: Ayidre Network

FRIIS FRAME är en filmpolitisk demokratisatsning av Folkets Bio Malmö, FilmCentrum Syd och ABF Malmö med stöd av Kultur Skåne, där biograf Panora kostnadsfritt tillgängliggör en visning i veckan åt arrangörer i Skåne med begränsade resurser. Vi tar löpande emot förfrågningar. Läs mer här>>

Detta evenemang är en del av ÖPPNA MALMÖ, Malmös stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism. Folkets Bio Malmö arbetar med kulturprojekt inom ramen för denna satsning.

Event & specialvisningar