Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
I jakt på ett bättre liv + samtal
Datum: Tis 22 mar, 2016

Samtal efter filmvisningen med regissörerna Caroline Kernen och Tova Kurkiala Medbo samt en av filmens huvudpersoner Liliana Macau
Samtalsledare: Marian Wydow från RIKC (Romskt informations- och kunskapscenter).

Caroline och Tova arbetar båda som journalister, för tillfället på Sveriges radio. Vid sidan om sitt arbete har de i två års tid arbetat med dokumentärfilmen I JAKT PÅ ETT BÄTTRE LIV.

Hösten 2013 träffade de för första gången Liliana, som då bodde tillsammans med sin dotter Denisa och deras granne Sara, i ett skjul i skogen utanför Stockholm. Liliana har tio barn och har under flera år rest mellan Sverige och Rumänien för att försöka försörja sin familj genom att panta burkar och tigga. Livet är en ständig kamp för att få ihop till mat och boende.

Del av biljettintäkterna kommer att gå till en insamling för de tre kvinnorna i filmen.

I JAKT PÅ ETT BÄTTRE LIV
Första långfilmen om personer som tigger. Den senaste tiden har det kommit fler och fler människor från fattiga EU-länder till Sverige för att tigga. Ämnet är brinnande aktuellt och debatteras hela tiden, men vad vet vi egentligen om de här människorna? Nu kommer för första gången en långfilm som går på djupet av situationen.

Regissörerna Tova Kurkiala Medbo och Caroline Kernen har under två år följt tre kvinnor som reser mellan Stockholm och Rumänien för att tjäna pengar till sina familjer. Oftast tigger de på gatan eller pantar burkar i Sverige.

I filmen om deras liv får vi följa Denisa 23, Sara 24 och Liliana 49. Denisa och Sara hänger ihop som två systrar och är båda gravida. Förutom det har de också gemensamt att de ofta lämnar sina hem, sina barn och familjer för att resa till Sverige. Det som börjar med hopp om att deras barn ska kunna växa upp med mer pengar och till en ljusare framtid, slutar inte som de hade tänkt sig.

Denisa och Sara som bor tillsammans med Denisas mamma Liliana i en barack som de byggt upp i skogen utanför Stockholm. De försöker försörja sina barn hemma i Rumänien och deras liv kantas av svårigheter på vägen.

I media figurerar ofta utsatta EU-migranter antingen som offer eller som misstänkliggjorda. I filmen I JAKT PÅ ETT BÄTTRE LIV får vi se en annan bild och möta människan bakom alla rubriker.

"Projektet med filmen I JAKT PÅ ETT BÄTTRE LIV startade 2013 när vi fick reda på att det fanns ett läger utanför Stockholm, där bodde de som vi såg tiggandes på gatorna inne i staden. Det här var innan medierna hittat dit och vi blev nyfikna. När vi begav oss dit fann vi bland husvagnar och uppbyggda baracker två unga tjejer som vi snabbt kunde identifiera oss med. Mycket hos Denisa och Sara påminner om oss själva. Trots att vi alla bor i EU så är det slående hur deras liv och förutsättningar skiljer sig från vårt." / Caroline Kernen & Tova Kurkiala Medbo

Filmens egen websida >> 
Filmens Facebook >> 

Datum: Tis 22 mar, 2016

kl 18:00

FILMFAKTA
Regissör: Caroline Kernen & Tova Kurkiala Medbo
Land: Sverige, Rumänien
År: 2015
Längd: 88 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Sara Grancea, Liliana Macau, Denisa Vasile m fl
Premiär: 25 mar

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ARF - film och kultur för mänskliga rättigheter, Romska Kulturcentret i Malmö, Romskt informations- och kunskapscenter, Kontrakultur, ABF Malmö.

Event & specialvisningar