Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
IBERIA: Si me borrara el viento lo que yo canto
Datum: Lör 15 maj, 2021

IBERIA 2021 – en dokumentär blick
Imágenes del Sur presenterar serien IBERIA, i år med de två sällsynta dokumentärfilmerna Me llamo Violeta och Si me borrara el viento lo que yo canto, som bjuder på nya berättelser om Spaniens samhälle och historia.

SI ME BORRARA EL VIENTO LO QUE YO CANTO
Vinden, vinden ska föra
bort min sång om jag sagt
vad ingen får höra.

Under sommaren 1963 reste två svenska studenter till Spanien med en bandspelare fastsatt under bilen. Deras mål: att i hemlighet ta kontakt med de rörelser som kämpade för demokratin. Den fruktansvärda kväsningen av gruvarbetarstrejkerna i Asturias och avrättningen av kommunistaktivisten Julián Grimau hade fått stor genklang i Europa, som en påminnelse om den anomali det utgjorde att det fortfarande fanns en ”nationalkatolsk” diktatur. 

Under sin resa träffar de svenska studenterna en ung student-trubadur, Chicho Sánchez Ferlosio, och spelade in flera av hans visor. Den hemliga inspelningen nådde Stockholm där den redigerades anonymt och fick namnet ’Songs of the Spanish resistance’. Skivan fick stor framgång i antifascistiska kretsar i hela Skandinavien och Latinamerika. 

Den här sobra, effektiva och avslöjande dokumentären av David Trueba tar oss med hjälp av utmärkta anekdoter och outplånliga minnen till ett Spanien i svart, vitt och grått. Den låter oss lära känna mannen bakom de där ”hymnerna” som många felaktigt trodde var sånger från inbördeskriget.

Datum: Lör 15 maj, 2021

Biljettpris: 95 kr
Rabatter eller klippkort gäller ej.

FILMFAKTA
Regissör: David Trueba
Land: Spanien
År: 2019
Längd: 89 minuter
Språk: Spanska, Svenska, Engelska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Visa på IMDb

Arrangör: Imágenes del Sur/Bilder från Söder, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar