Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Jojk + samtal
Datum: Mån 8 feb, 2016

Film och samtal om samisk identitet.

Samernas historia är intimt förknippad med Sveriges koloniala historia. Samebefolkningen inlemmades till den svenska nationalstaten inte minst genom att påtvingas det svenska språket och en kristen tro. Först 1999 beslöt Sveriges rikstad att erkänna samerna som en av flera nationella minoriteter inom svensk territorium, med ett eget språk, kultur och identitet.

Den 6 februari firas Samernas nationaldag. För att uppmärksamma dagen och lyfta samernas historia, arrangerar vi i anslutning till nationaldagen ett filmseminarium – den 8 februari – med filmen JOJK.

JOJK
En visuell resa över nordkalotten, genom Sverige, Norge och Finland, genom historien och fram till idag. Landskap av vidsträckta fjällvidder och oändlig himmel växlas med intima samtal i kåtor och hus. Filmen är ett unikt tidsdokument som väver samman den samiska politiska och kulturella historien, som visar den brutala kolonialismen men även den nya vågen av unga samer som värnar om sin identitet och kultur. Regis­sören Maj Lis Skaltje beskriver filmen som ett sätt att samla traditionell kunskap för kommande generationer och förklara den samiska världen för omvärlden. Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna.

SAMTAL OM ARV, STIGMA OCH IDENTITET
Vi följer upp filmens tema om förtrycket av det samiska folket och den samiska kulturen, med ett personligt samtal om arv och identitet.

Vi samtalar med Frida Q kring de historiska händelser som påverkat nästkommande generationer, samt självstigma och självcensur, från ett personligt perspektiv. Frida har som en följd av hennes släktingars självstigma, först på senare år börjat forska kring och förvalta sitt samiska arv. Hon har även varit aktiv inom den queersamiska rörelsen.

Medverkande: Frida Q är född i norra Norrbotten i svenska Sápmi (Sameland) och är numera bosatt i Malmö. Till vardags studerar hon Human Rights-programmet på Malmö Högskola.

Datum: Mån 8 feb, 2016

kl 18:00

FILMFAKTA
Regissör: Maj Lis Skaltje
Land: Sverige
År: 2014
Längd: 85 minuter
Språk: Samiska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
IMDb: Se filmen på IMDB  

Ordinarie biljettpris. Förhandsbokning är möjligt.

Facebook-event >>  

Arrangör: ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar