Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Konstgruppen Ful: Tal till nationen [Live-sänd show]
Datum: Lör 3 sep, 2022

Upplev årets största scenkonsthändelse på Panora! Konstgruppen Fuls nya föreställning Tal till nationen är en hyllning till yttrandefriheten och görs tillsammans med musikern Sara Parkman. En antinationalistisk färgstark show och ett bombastiskt körverk som i valtider vill stå emot polarisering och värna yttrandefrihet. Mycket goda allsångsmöjligheter för dig som gillar att sjunga! Showen kommer live-sändas direkt från Ställbergs gruva i Bergslagen.

Tal till till nationen är en pjäs i form av ett tal för tre skådespelare. Inspirerad av verkliga och fiktiva tal ifrågasätts nationalismens exkluderande mekanismer och istället formas en hyllning till gemenskapen, bortom gränser och populistiska sanningar.

Nationen som tilltalas är en nation som finns på både Sjösala äng och i en båt på medelhavet. En nation som både kritiseras och som avkrävs rättigheter och kärlek. Allt utifrån perspektivet att kritik och värnandet av alla människors lika värde är grundläggande byggstenar i en demokrati.

Det fria ordet nyttjas inte bara i parlament och i demonstrationer utan också i protester mot rasistiska kommentarer under familjemiddagen eller mot transfoba skämt i fikarummet. Det manifesteras också i välkomnandet av nya grannar och att välja kärleken när hatet förefaller vara det enda möjliga alternativet. Dessutom återvänder i Tal till nationen den berömda tårtan från Europa Europa (Ful tillsammans med The Knife 2014) som en blinkning till Nato-tårtan men också som metafor för en selektiv välfärd.

Talet till nationen framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak som backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk – en 20-hennakör som leds av musikern Sara Parkman. Körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden som hade urpremiär på Riksteatern 2018. I Tal till nationen får de existerande sångerna också sällskap av nyskrivna och osläppta låtar. Så en kombo av exklusivt och sedan tidigare omtyckt material. Förbered dig på allsång!

Livesändning
Den 3 sep sänder Ful föreställningen live via satellit och streaming. Då kommer runt 25–30 spelplatser runt om i Sverige koppla upp sig och därmed sammanlänkas för en gemensam hyllning till yttrandefriheten. Något som aldrig tidigare gjorts i teatersverige.

___

Ladda upp inför föreställningen genom att lyssna på låten Så länge vi finns och öva sedan in texten med karaoke-versionen

Datum: Lör 3 sep, 2022

Tal till nationens hemsida>>
Konstgruppen Fuls podcast om konstnärlig frihet>>

BILJETTPRIS: 160 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FÖRESTÄLLNINGSFAKTA
År: 2022
Längd: 90 minuter (ca 45 minuter per akt) + paus
Dramatiker och regissör: Nasim Aghili
Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman
Körledare: Sara Parkman
Kör: Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Angelica Carlsson, Barbara Chamoun, Ing-Marie Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Charlie Josephsson, Maja Kamne, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Bengt Månson, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv, Pia Zettergren
Musiker: Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson och Ima Baesa Bilgin
Kompositörer: Sara Parkman, Hampus Norén
Sångtexter: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili
Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson
Ljusdesigner: Josefin Hinders
Dramaturg och research: Malin Holgersson
Regiassistent: Moa Johansson
Scenmästare: Peter Widell
Ljudtekniker: Mel Jiménez Segura
Produktionsassistent: Maja Bäckman
Platsproducenter, Ställbergs gruva: Eric Sjögren och Carl-Oscar Sjögren

Konstgruppen Ful är Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Konstgruppen Ful, ABF Malmö

Event & specialvisningar