Södra Sveriges största arthousebiograf!

Kulturkväll till minne av kristallnatten
Datum: Mån 9 nov, 2015

Refugees Welcome – en unik kulturkväll till minne av kristallnatten, för att minnas nazismens offer. Under kvällen blir det musik, film, berättelser samt release av Mattias Gardells nya bok "Raskrigaren", som släpps denna kväll. Mattias Gardell finns på plats.

Vi samlas till en kulturkväll på Kristallnatten i oroliga tider. Vi har sett det hända förut och vi minns de många som drabbades på Kristallnatten men också den efterföljande utrotningen av oönskade i koncentrationslägren så som judar, romer, kommunister och många fler. Men vi tar också ställning idag mot ökande rasism och fascism, vi ser hur en extrem politik stänger gränser och gör det svårare för flyktingar att lämna sitt land och söka tryggheten i Sverige och EU. Vi säger aldrig mer och är beredda att agera i praktiken för att upprätthålla solidariteten och värdigheten.

Vi säger nej till en politik som prioriterar tillfälliga uppehållstillstånd, försämrade villkor och rättigheter för såväl arbetare och flyktingar som ställs mot varandra med låga löner om vapen i regeringen och borgerlighetens uppgörelse. Vi säger jag till en politik som öppnar sina gränser för människor som flyr. Vi säger Refugees Welcome!

PROGRAM:

18:00 Caféet öppnar

18:30 
KULTURKVÄLL TILL MINNE AV KRISTALLNATTEN
Konferencier öppnar (Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot Vänsterpartiet)

18:35 
OM INTE NU SÅ NÄR? OM INTE VI SÅ VEM?
Skådespelaren och regisören Håkan Paaske på Malmö Stadsteater levandegör Stefans berättelse som överlevde förintelsen. Vad var det egentligen som hände under förintelsen och hur drabbade det den enskilda människan?

19:00 
FIRKA OUD - traditionell arabisk musik
Azmat Labad kom till Sverige för tre månader sedan – en av Syriens främsta oud-spelare har samlat en grupp som kallar sig Firka Oud. Tillsammans med Yousef Bader, Mohammad Samaan, Imad Al Tamimi, Reem Al Asadi och Rifka Al Samirai bjuder Azmat Labad på fantastiska toner från den arabiska världen.

19:35 
VITTNESMÅL FRÅN FLYKTEN

19:45 Paus

20:00 
NORIA - Klezmermusik
Kvartetten Noria minns kristallnatten med sin intensiva klezmermusik som tar oss med på en resa vi sent ska glömma.

20:30
BOKRELEASE: ”Raskrigaren – om seriemördaren Peter Mangs”
Seriemördaren Peter Mangs sköt muslimer, svarta, judar, romer och ”rasförrädare” och gäckade Malmöpolisen i nära ett årtionde. Varken media eller rättsväsende förstod att de hade att göra med en ideologiskt medveten rasist. Religionshistorikern, författaren och aktivisten Mattias Gardell har skrivit en bok som låter oss ta del avd en värld som inspirerat honom. Genom djupintervjuer med Peter Mangs och samtal med Breivik, Mangs egna texter som aldrig tidigare offentliggjorts, intervjuer med offer, anhöriga och andra malmöbor samt den omfattande polisutredningen ställer Gardell frågor om oss själva och vår tid. En tid när extremister inte kommer utifrån utan i hög grad inifrån.

Mattias Gardell samtalar med Mujo Hallilovic, aktivist för romers rättigheter.

Boken Raskrigaren >>
Facebookevent för bokreleasen >>

21:15
BOKSIGNERING & CAFÉ
Boken säljs och signeras i foajén till releasepris. Betalning kan ske med SWISH och kontanter.

21:45 Arrangemanget stänger

I Kulturkvällen integreras även arrangemanget Stories Untold, filmvisning med seminarie & samtal
Läs mera här >>

KRISTALLNATTEN
Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes synagogor, bönehus och affärer ägda av judar av nazisterna. Koncentrationsläger som etablerats av nazisterna hade sedan länge fyllts av kommunister, judar, fackföreningsaktivister och andra som enligt nazisterna inte var "önskvärda". Under andra världskriget utsattes många grupper - inte minst judar och romer - för ett försök till total utrotning.

Sedan 1995 har vi uppmärksammat denan händelse som ett sätt att minnas nazismens offer och ta kamp mot antisemitismen. Vi måste lära av historien och vi måste tillsammans se till att det aldrig händer igen. 

Årets manifestation uppmärksammar också den mänskliga tragedin som utspelar sig vid Europas gränser, i Medelhavet, på Sveriges centralstationer. Vi ser hur rasismen och nazismen i Sverige breder ut sig i samhället. Vi ser asylboenden brännas ner, vi ser politiker som hetsar mot flyktingar, vi ser människor på flykt bli nedslagna och förföljda. 

Vi vill kunna säga aldrig mer en natt som Kristallnatten men tyvärr ser vi hur främlingsfientliga högerkrafter tar över och normaliserar rasismen. Vi måste samla alla krafter vi kan och göra motstånd mot den politiska utvecklingen vi ser i Sverige och Europa.


Kvällen börjar redan kl 17:00 på Möllevångstorget
MANIFESTATION TILL MINNE AV KRISTALLNATTEN
Tal, musik och ljusmanifestation med lyktor och facklor.
Insamling av artiklar till flyktingar. Det kommer att stå en lastbil som samlar in förnödenheter till flyktingar.

Datum: Mån 9 nov, 2015

kl 18:00 - 22:00

Facebook-event >>

Fri entré
Ingen förbokning, kom gärna i god tid.

Arrangörer: ABF Malmö, Folkets Bio Malmö, ARF - Film & Kultur för mänskliga rättigheter, Kvarnby Folkhögskola, Vänsterpartiet Malmö, Vänsterns Studentförbund, Asylgruppen, Aktion mot Deportation, Iransk-Svenska Solidaritetsföreningen, Ung Vänster, Ariana – Afghansk kulturförening, Grupp 194, Transportarbetareförbundet avd 12.

Event & specialvisningar