Södra Sveriges största arthousebiograf!

Lennart Hellsings ABC-filmer 2
Datum: Lör 2 dec, 2017

Upptäck alfabetet med ABC-filmerna! Träffa Gabriel Gräslök, Bagare Bengtsson och de andra figurerna på stora duken, 3 helgdagar i vinter.

Alfabetet är en finurlig sak
Som börjar från början och slutar där bak.
Det börjar med A och slutar med Ö.
Nu måste vi fara.
Adjöken! Adjö!

"Hellsings ABC som tecknad film från PennFilm vill vara ett totalt oförutsägbart möte mellan en drastisk ordmakare och en fantasifull bildmakare. Ambitionen med denna teveserie är att ge barn- och vuxenpubliken något av det svenskaste vi kan erbjuda: våt språk och våra bilder förenade i vår unika animationskonst"
/Helena Sandblad, redaktionschef SVT2 barnredaktion 1995.

Lennart Hellsings ABC-bok från 1961 har hjälpt generationer att finna lusten att lära sig läsa. Under 1980 och -90 talet producerade PennFilm Studio flera kortfilmer för SVT som även nådde biograferna. Det stora animationsprojektet med att göra en kortfilm för var bokstav i det svenska alfabetet blev aldrig fullföljt, men 18 stycken blev det. Under Per Åhlin- ett animerat konstnärskap visar vi alla filmerna i tre delar, på ljuvlig 35 mm film, en unik möjlighet att uppleva ett stycke kulturarv på ett roligt sätt, flera generationer tillsammans.

Datum: Lör 2 dec, 2017

kl 14:00

FILMFAKTA
Regissör: Per Åhlin, Lasse Persson mfl
Land: Sverige
År: 1992
Längd: 30 minuter
Språk: Svenska
Genre: Animation, barnfilm
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare / Medverkande: 
Hans Alfredson, Per Myrberg, Lena Nyman, Ulla Sjöblom,
Producent: Kerstin Hedberg, Per Åhlin
Författare: Lennart Hellsing

Arrangörer: Seriefrämjandet och Folkets Bio Malmö i samarbete med PennFilm Studio, Folkets Bio och ABF Malmö, med stöd av Film i Skåne, Svenska Filminstitutet, Malmö stad och Kultur Skåne.

Event & specialvisningar