Södra Sveriges största arthousebiograf!

Per Åhlin – ett animerat konstnärskap
Datum: Tor 2 nov, 2017 – mån 2 apr, 2018

Per Åhlin är en av Sveriges mest framstående och älskade filmskapare och animatörer. Den här vintern presenterar Seriefrämjandet och Folkets Bio Malmö en gemensam hyllning till hans fantastiska konstnärskap inom filmens värld.

Flera generationer har vuxit upp med Per Åhlins verk och hans filmer har blivit en del av vårt kulturarv. Två av de mest kända figurerna är Dunderklumpen, som gav oss en magisk midsommarnatt full av äventyr, och Karl-Bertil Jonsson, som i 40 år spridit julglädje omkring sig. Men Åhlins skapelser finns i många fler skepnader, inte minst i samarbeten med Hasse Alfredson och Tage Danielsson, och genom de stora produktionerna som blåste liv i Gunilla Bergströms Alfons Åberg och Lennart Hellsings ABC.

Från november till februari vigs delar av Rum för serier och biograf Panora åt en stor utställning med material från hela Per Åhlins skapandeprocess. Här visas skisser, manus, storybords, animationsceller, modeller från filmerna och även foton från arbetet bakom kulisserna. Under perioden presenterar vi även ett sidoprogram för såväl barn som vuxna, fullt av färgstarka filmer och fördjupande samtal.

Allt detta innebär en sällsynt möjlighet för alla fantaster att titta närmare på Per Åhlins kreativa värld och hans plats i den svenska filmhistorien. Dessutom får en ny generation barn och unga chansen att introduceras till hans förtrollade värld. Först ut i detta led är årets SMUFF som helt tillägnas Per Åhlins filmer för de yngsta cineasterna!

UTSTÄLLNING Läs mer här
SIDOPROGRAM på Panora finner du i rutorna nedan.
Fler programpunkter kan tillkomma.
Knattefilmer med Åhlins signatur publiceras kontinuerligt under perioden.
Se även Rum för Serier / Seriefrämjandet
 

Event & specialvisningar