Södra Sveriges största arthousebiograf!

Minnesdagen 2016 för Sveriges del i den Transatlantiska Slavhandeln
Datum: Sön 9 okt, 2016

ARF – film och kultur för mänskliga rättigheter samarbetar ännu ett år med Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa med att uppmärksamma den 9 oktober!

Med anledning av Minnesdagen för Sveriges del i den Transatlantiska Slavhandeln - 9 oktober - bjuder Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa in till ett unikt panelsamtal med fokus på socialtjänstens bemötande av afrosvenska familjer. Kvällen avslutas med filmvisning av Dani Kouyatés aktuella film MEDAN VI LEVER.

Som underlag för panelsamtalet kommer filmsekvenser ur dokumentären FÖR MINA BARN (Sverige 2015) av regissören Jerzy Donus att visas. Filmen tar upp temat om rättsosäkerheten när socialtjänsten omhändertar barn. Efter filmen följer ett panelsamtal med sakkunniga i LVU och socialtjänstlagen under ledning av representanter från Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa.

Paneldeltagare:
Carina Nilsson - kommunalråd med beredningsansvar för Socialtjänst, vård och omsorg i Malmö stad.
Diana Pohl - barnrättskämpe och grundare av organisationen Preact.
Susanne Lundberg - universitetsadjunkt vid institutionen för socialt arbete vid Malmö högskola.
Yaya Drammeh - socialarbetare vid Göteborgsstad.

Moderatorer:
Rukiya Ismail - vice ordförande i Afrosvenskarnas Forum för rättvisa.
Maria Dexborg - styrelseledamot i Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa.

Filmvisning: MEDAN VI LEVER
Efter panelsamtalet sker en visning av Dani Kouyatés aktuella film MEDAN VI LEVER (Sverige 2016, Dani Kouyaté).
Filmen kommer att inledas av Richard Sseruwagi, skådespelare och medverkande i filmen.

Filmstart: 18:30
OBS! För filmvisningen utgår ordinarie inträde. Biljetter köps i Panoras biljettkassa.

Richard Sseruwagi är svensk skådespelare och sångare. Han studerade vid Abafumi Theatre Academy i Kampala i Uganda. Han har arbetat med teater, tv, film och konsertframträdanden. Han har varit engagerad vid Dramaten, Göta Lejon, Orionteatern, Uppsala Stadsteater, Stockholms stadsteater, Market Theatre Sydafrica, Edmonton Canada, Den Nationela Scene Bergen Norge. Han hade rollen som Salongo Sali i TV-serien Tre Kronor från 1994. Han har också gett ut musik under namnet Seruwagi.

BAKGRUND
Den 10 december 2014 förklarade Förenta Nationerna det internationella årtiondet för människor med afrikanskt påbrå som inlett. Under de senaste åren har Afrosvenskarnas forum för rättvisa uppmärksammat den 9 oktober, minnesdagen för när Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln upphörde år 1847, genom att sprida kunskap om Sveriges del i den historiska kontexten. Det är ett faktum att de strukturer som skapades i vår dåtid under den transatlantiska slavhandeln påverkar afrosvenskar i form av diskriminering och utanförskap inom flertalet livsrum i vår nutid. Årets tema för minnesdagen är rättvisa!

Info om dokumentären FÖR MINA BARN >> 

Datum: Sön 9 okt, 2016

kl 16:00

Fri entré kl 16:00-18:00
Ordinarie biljettpris för MEDAN VI LEVER kl 18:30

Facebook-event >> 

Arrangör: Afrosvenskarnas Forum för Rättivisa (AFR) i samarbete med ABF i Malmö, Antirasistiska filmdagar (ARF), Malmö mot diskriminering (MmD), Panora/Folkets Bio Malmö, ENAR - European Network Against Racism och Malmö Stad.

Event & specialvisningar