Södra Sveriges största arthousebiograf!

Möt Johan Ulvenlöv, en av författarna till Utan ånger
Datum: Ons 25 apr, 2018

Möt Johan Ulvenlöv, en av författarna till Utan ånger: Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna.

Övriga medverkande:
Roger Johansson, professor i historia vid Malmö Universitet.
Fredrik Sieradzki, Judiska församlingen i Malmö.

Programtider:
18:00 Johan Ulvenlöv föreläser om boken.
19:00 Roger Johansson samtalar med Johan Ulvenlö och Fredrik Sieradzki om boken.
19:30 Avslutning

Om boken:
Nazisten som var med och grundade Sverigedemokraterna!

Gustaf Ekström gav sitt liv åt nazismen. Under 70 års tid befann sig Ekström mitt i några av de mest inflytelserika nazistiska organisationerna, i såväl Sverige som Tyskland. Redan 1926 gick han med i SFKO, Sveriges fascistiska kamporganisation. 1941 ger han sig av som frivillig i Waffen-SS och kämpar för att Hitler ska segra under andra världskriget. Det är en resa som tar honom till Oslo, Berlin och skogarna i Karelen.

Med hjälp av omfattande research i över 20 arkiv runt om i världen lägger författarna ett pussel över Gustaf Ekströms liv och politiska handlingar, ett pussel som blir mörkare ju fler bitar som upptäcks. Bland annat får vi följa ett antal judiska människoöden som korsade hans väg i 1940-talets Berlin. Vi får inblick i hans roll i SS propagandaorganisation och hur beslagtagna judiska fastigheter blev kontor för den växande SS-byråkratin.

Efter kriget fortsätter han sitt engagemang i högerextrema partier och organisationer, såväl i Sverige som i Tyskland. Som en sista politisk handling medverkar han till att grunda Sverigedemokraterna 1988 och tar slutligen en plats i Sverigedemokraternas partistyrelse. 1993 intervjuas han i SVT. "Jag ångrar ingenting", säger Gustaf Ekström, som fortfarande kallar sig nationalsocialist och förnekar förintelsen. 

Boken är rikt illustrerad med tidigare ej publicerade bilder och baseras på ett unikt källmaterial från ett flertal arkiv. Boken presenterar helt nya uppgifter som rör Gustaf Ekström, SS-Hauptamt, SS värvningsverksamhet i Norge samt hur svenska nazister kunde ta sig hem från Tyskland vid krigsslutet.

Datum: Ons 25 apr, 2018

kl 18:00

Fri entré

Facebook-event >> 

Arrangör: ABF Malmö, LO Malmö, Möllevångens Socialdemokratiska förening och Folkets Bio Malmö.

Event & specialvisningar