Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
NAFF: Klätterfilm på stora duken
Datum: Mån 12 dec, 2016

BRAVE NEW WILD
Regi: Oakley Anderson-Moore, USA 2015. 76 min. Engelskt tal, otextad.
Efter nästan en månads friklättring nådde två amerikanska klättrare för första gången toppen av Yosemites El Capitan 1970. Bedriften var sensationellt, och perioden beskrivs som inget mindre än den amerikanska guldåldern för klättring. 

Det är den här tiden filmen "Brave New Wild" skildrar med både humor och nostalgi. Regissören Oakley Anderson-Moore är dotter till en av 1970-talets klättringsentusiaster. En dag hon snubblar på sin fars gamla bilder från hans vagabond liknande klättrarbakgrund, vilket blir början på en filmisk resa tillbaka i den amerikanska klättringens historia. En film som bör ses av alla klättringsfreaks och andra med intresse för historia och en svunnen tid då att klättra var lika med att leva på utkanten av samhället.

ANNAPURNA III- UNCLIMBED
Regi: Jochen Schmoll, Austria 2016. 12 min. 
Följ med David Lama, Hansjörg Auer och Alex Blümel på en storslagen expedition till Annapurna III:s sydöstra bergsrygg  (7555m), känd för att vara en av de stora olösta alpina gåtorna i Himalaya.

De tre österrikarna var först med att ta sig an utmaningen att nå toppen den här vägen sedan de brittiska klättrarna Nick Coltens och Tim Leachs försök 1981. "Det är ett välkänt faktum att bergen verkar större nedifrån än de ser ut på bild, men vi kände oss mycket små nedanför Annapurna III ", sa David Lama om sina känslor från när han stod under det mäktiga berget. Under ett tre-dagars försök att nå toppen klättrade, Lama, Auer och Blümel upp till en höjd av cirka 6500 meter i riktigt svår och utsatt terräng. Medan de den första dagen klättrade i bra väder med goda förhållanden som tillät dem att göra snabba framsteg, så präglades den efterföljande dagen av våldsam nederbörd. "Det var den på den andra dagen av stigningen som vi insåg hur krävande den här vägen var. Villkoren för klättring var hemska, det började snöa med starka vindar redan före middagstid, och samma scenario upprepades på den tredje dagen."  Alex Blümel har berättat att det inte syntes från Base Camp hur svår klättringen skulle vara. Lama beskriver vidare att "på nästan alla platser tvingade den svåra blandade klättringen oss att hänga våra isyxor i bältet och ta direkt stöd. På grund av kylan, vinden och det kraftiga snöfallet klättrade vi med alla vinterkläder". Laget insåg att under dessa omständigheter och med deras därmed långsamma takt, så var chansen att nå toppen ganska blygsam. När de mottog ännu en dålig prognos som visade att väderfönstret skulle stänga tidigare än väntat, förstod de att återvändo var det enda alternativet.

12-minuters filmen "Annapurna III- Unclimbed" hade sin världspremiär på Banff Mountain Film Festival. Klättringslaget kommer försöka att nå toppen igen 2017 därför att "Det är helt enkelt den typ av rutt som det kommer att vara ett privilegium att få var först att bestiga." säger Hansjörg Auer.
TRAILER

www.adventurefilmfestival.dk

Datum: Mån 12 dec, 2016

kl 20.30

Biljettpris: 100 kr

Arrangörer: Nordic Adventure Film Festival och Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö.

Event & specialvisningar