Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Nour Shams + seminarium
Datum: Tis 4 okt

Den ensamstående mamman Shams är en Uber-förare i Jeddah, Saudiarabien, med två tvångstankar; hennes enda barn Makki och hennes afrikanska desserter.

Shams kämpar för att få Makki att gifta sig, eller för att få något intresse för hennes desserter. Faktum är att Makki vill delta i en hiphop-tävling, vilket kan leda till att vinna en längre resa till Frankrike, och skilja dem åt för första gången i deras liv. Shams tvingas bestämma vad som är viktigast, att behålla sin son eller att hitta sig själv.

Om regissören Faiza Ambah
En prisbelönt författare, regissör, producent och före detta journalist för Washington Post. Hennes regidebut, kortfilmen Mariam (2015) vann många internationella utmärkelser. Ambah var också involverad i produktionen av Sanctity (Berlinale 2013), Ave Maria (Cannes, Oscars 2015) och A Gaza Weekend (TIFF 2022).

Efterföljande seminarium: Hur bearbetas kvinnor i arabisk film?
Kvinnor har varit närvarande i arabisk film sedan konstformens begynnelse, men få filmer kan beskrivas som feministiska eller som filmer som står upp för kvinnors rättigheter. Progressiva filmer som skildrat kvinnor ur flera olika synvinklar finns men generellt har majoriteten av arabiska filmer haft ett mansdominerat perspektiv. Kvinnan tilldelas ofta passiva roller som älskarinna, fru, vän, mor eller dotter medan huvudrollen reserveras för mannen.

Datum: Tis 4 okt

Kl 13:00

BILJETTPRIS
50 kr (Ordinarie)
40 kr (Student, pensionär, samarbetspartner)

FILMFAKTA
Regissör: Faiza Ambah
Land:
 Saudiarabien, Storbritannien
År: 2021
Längd: 25 min
Språk: Arabiska
Textning: Engelska
Visa på IMDb

Arrangör: Malmö Arab Film Festival

Event & specialvisningar