Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Rebel Dykes + samtal
Datum: Tor 7 okt, 2021

Välkommen på visning av den storslagna brittiska dokumentären Rebel Dykes med efterföljande livesänt samtal med producenten Siobhan Fahey. Ingo Cando från Wotever Malmö, Lou Mattei från PAGE 28 och Ellyott DJ och Musikproducent.

Rebel Dykes är en nyskapande berättelse från post-punk Storbritannien, berättad av de som var där, och en vansinnig mash-up av animation, arkivfoto och intervjuer. Här berättas historien om den radikala brittiska queerscenen på 70-80-90-talet. Fylld av BDSM, anti-Thatcher demos, AIDS-aktivism och outtröttlig kärlek till den valda familjen är Rebel Dykes lika mycket en käftsmäll som en underbar omfamning. Följ med oss in i en värld fylld av lerbrottning, punk och piskor. 92 minuter av ren och skär queermagi.

MEDVERKANDE I SAMTALET:

Siobhan Fahey – Producent av Rebel Dykes
Fahey var en Rebel Dyke på 1980-talet och bodde i Berlin, New York, San Francisco och London som punkare, lesbisk och sexarbetare. Det var hennes idé att börja samla in arkiv som tillhörde denna subkultur. När 80-talet tog slut blev hon volontär i ett aidsprojekt, vilket inspirerade henne att utbilda sig till sjuksköterska och så småningom ledde hon den största folkhälsostrategin för hepatit i Storbritannien. Fahey var också en queeraktivist och en queerklubbsarrangör i Manchester, Storbritannien. När hon var i 50-årsåldern behövde hon en förändring och utbildade sig till filmare. Hennes första kortfilm fick en BAFTA, och hon har avslutat en master i filmskapande vid University of West of Scotland och driver nu ett produktionsbolag, Riot Productions. "Rebel Dykes var min första långfilm, och även om det tog sex långa och hårda år att producera den har den också varit underbar. Jag har särskilt älskat arbetet med Rebel Dykes History Project, som bygger upp och återuppbygger Rebel Dyke-gemenskapen med sammankomster, en filmklubb och gemensamma facebooksidor. Jag har älskat att återknyta kontakter med gamla vänner och få nya. Att arbeta med den här filmen har varit ett stort privilegium."

Ingo Cando jobbar med kultur och att skapa platser och sammanhang mestadels för HBTQIA+ personer. Hen startade Wotever World 2003 och har sedan dess hållit i diverse event, festivaler samt sammanslutningar i London, Warszawa, San Fransisco och numera i Malmö. Wotever Malmö är en kultur- och konstförening som gillar att stärka individers välmående genom att stärka communityt och gruppen i staden.

Lou Mattei är en lesbisk skribent och aktivist baserad i Malmö. Hon har varit arrangör för Lesbisk Makt Malmö och är en av grundarna till den queera kulturföreningen PAGE 28 som driver en HBTQ-bokhandel vid samma namn på Mitt Möllan. Lou är också poet och student i litteraturvetenskap.

Ellyott numera DJ och musikproducent, med ett förflutet i grupperna Sister George och Night Nurse. Ellyott var en utav de Rebel Dykes som var med när det hände. Nu har Ellyott skapat ljudet och tagit hand om det fantastiska soundtracket i filmen Rebel Dykes.

Datum: Tor 7 okt, 2021

BILJETTPRIS: 100 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Harri Shanahan, Siân A. Williams
Land: Storbritannien
År: 2021
Längd: 92 minuter
Språk: Engelska
Textning: Otextad
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Visa på IMDb

Arrangör: Folkets Bio Malmö / Malmö Queer Filmfestival, PAGE 28, Cinema Queer, Wotever Malmö, ABF Malmö

Denna visning är en del av ÖPPNA MALMÖ, Malmös stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism. Folkets Bio Malmö arbetar med kulturprojekt inom ramen för denna satsning.

Event & specialvisningar