Södra Sveriges största arthousebiograf!

Richard Vogel X Filmögon
Datum: Ons 14 dec, 2016

RICHARD VOGELS KORTFILMER

Richard Vogel var en en konstnär som föddes 1953 och dog den 1 april 2015. Han visade sina arbeten offentligt endast ett fåtal gånger, mycket på grund av hans ovilja att inordna sig.

Richard började med måleri, men under 80- & 90-talet började han arbeta med fotografi och video. Han byggde sina egna datorer, köpte gamla videokameror på loppis och använde dess olika defekter som filter för att förändra sitt material. Hans produktion exploderade när möjligheten att klippa ickelinjärt i datorprogram kom i slutet av 90-talet.

Filmerna är en underlig blandning av approprierat material (saker han spelade in från sin tv - den var alltid igång med en videobandspelare ständigt redo att börja spela in om han såg något), människor han smygfilmat på snabbköp och i köer på bibliotek samt mer iscensatta förlopp. Ett slags videodagbokslikanande koncept. När allt klipps samman så blir det som lager på lager av tecken som pekar åt olika håll (och inåt).

Från mitten av 2000-talet led Richard Vogel av en lungsjukdom som gjorde det svårt för honom att gå ut, men han fortsatte att arbeta, klippte om sina filmer igen och igen, fotograferade ut genom fönstren från sin lägenhet.

------------

Efter filmvisningen på Panora fortsätter Richard Vogel-kvällen på Johan Berggren Gallery med release av Filmögons dossier dedikerat till och om Richard Vogels filmskapande, med uppläsning av Elis Burrau, Iman Mohammed, Petra Mölstad & Kettil Kasang. Kvällen avslutar John Skoogs utställning nosferatuhamlet med boksläpp av Two Rooms, en fotobok av David och John Skoog.

Datum: Ons 14 dec, 2016

kl 19:00

Fri entré.
Begränsat antal platser.
Boka biljetter HÄR >> 

Facebook-event >> 

Arrangör: Filmögon

Event & specialvisningar