Södra Sveriges största arthousebiograf!

Romsk höst
Datum: Ons 18 – tor 19 nov, 2015

ROMSK HÖST på Panora inleddes efter sommaren med utställningen KATITZIS RESA GENOM SVERIGE, 12 aug - 6 sep.

Strax därefter kom dokumentärfilmen TAIKON, som fortfarande visas på repertoaren. Flera visningar har genomförts med tillhörande samtal, däribland förhandsvisningen 25 sept och besöket av Katarina Taikons dotter Angelica Ström 13 okt.

Näst på tur var filmen PAPUSZA - den romska sången, vars premiärvisning 23 okt inleddes med diktläsning och musik.

ROMSK HÖST avslutas med två arrangemang som ingår i Romska Kulturveckan och Antirasistiska Filmdagarna:

Ons 18 nov kl 18:00-21:00
Konsert: Szilvási Gipsy Folk Band
Romsk livemusik i världsklass, med gruppen Szilvási Gipsy Folk Band som är på besök från Ungern. Passa på att bekanta er med den romska musiken, sången och dansen som i århundraden fascinerat människor. EXTRA! En nyhet är att sång-/dans-/teater-gruppen Zespul Roma kommer framföra ett Romskt Bröllop. Uppträdandet visar hur traditioner och cermonier utspelar sig än idag bland romer. Kvällen startar i övre foajén med ett mingel där lättare förtäring och dryck ingår.

Tors 19 nov kl 18:15-20:15
Film & samtal: Romska röster

UPROOTED
Regi: Katalin Bársony | Ungern 2011 | Dokumentär | 27 min | Engelsk text
I oktober 2010 förklarade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att försöken att bygga ett multikulturellt samhälle i Tyskland "fullständigt hade misslyckats". För barn som Anita, Sedat och Nasmija, födda och uppvuxna i Tyskland av föräldrar som flydde från Kosovo på 1990-talet, är uttalandet meningslöst. För dem är det ingen tvekan: de är tyskar. Filmen tecknar, genom de tre barnens liv, den instabilitet romer i Tyskland lever under och rädslan de känner inför framtiden på grund av hotet från repatrieringspolitiken.

FACES OF CHANGE 
Regi: Katalin Bársony | Ungern 2011 | Dokumentär | 22 min | Engelsk text
Dokumentärfilm som utmanar gängse synen på romska kvinnor. Filmen ger ett inspirerande vittnesbörd av 10 europeiska romska kvinnors styrkor och visioner. Men hur ser bilden av en romsk kvinna ut i dag? Hur ser kvinnorna i Europas största minoritet på sig själva?

Erland Kaldaras, styrelseledamot i Kommissionen mot Antiziganism, kommer att inleda filmerna.

Efter filmerna följer ett samtal med Senija Vurzer - projektledare för Romska Samtal på Kulturförvaltningen och Thereza Eriksson - lärare och romsk aktivist.

TIPS!
Fre 13 nov kl 18-20 bjuder Romska samtal in till musikkväll med romska toner på musikhögskolan i Malmö. Läs mera här >> ...och här >>

Datum: Ons 18 – tor 19 nov, 2015

  

Fri entré
Ingen förbokning, kom gärna i god tid.

Arrangör: ARF - film och kultur för mänskliga rättigheter/FCSyd, Panora/Folkets Bio Malmö. Romska Kulturcentret i Malmö, Romedia Foundation, Romska Samtal, ABF Malmö.

Event & specialvisningar